ZAVISNOST LEČE IZ DONACIJE: U Srbiji je svega 4.500 korisnika opijata, od 20.000, na supstitucionoj terapiji

B.Radivojević

20. 12. 2021. u 07:40

OD oko 20.000 zavisnika od opijata u Srbiji, na supstitucionoj terapiji je tek 4.500. I sa ovako lošom statistikom o lečenju injektirajućih korisnika droga (IKD), mali broj zavisnih od narkotika kao što su heroin i morfin, koji se odluče na ovaj, za njih težak korak, najsavremeniju terapiju, ako nisu uključeni u kliničku studiju, moraju sami da plate?!

ЗАВИСНОСТ ЛЕЧЕ ИЗ ДОНАЦИЈЕ: У Србији је свега 4.500 корисника опијата,  од 20.000,  на супституционој терапији

Foto Shutterstock

U svim zemljama u okruženju, ali ne i kod nas, novi lek, komforniji za primenu, i bezbedniji od onih koji se dugo primenjuju, izdaje se delimično ili potpuno na račun zdravstvenog osiguranja.

Kod nas terapiju "metadonom" u potpunosti pokriva RFZO, za drugi lek u upotrebu "buprenorfin", korisnik participira 50 odsto cene, dok se za "bulnekso" čeka odluka Fonda zdravstvenog osiguranja.

Doktor Aleksandra Dickov, načelnik odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, rekla je za "Novosti" da je pokrenuta inicijativa da se izmeni režim izdavanja leka:

- Republička stručna komisija za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti Ministarstva zdravlja je dala predlog RFZO da razmotre stavljanje "bulneksa" na listu lekova koje bi fond pokrivao delimično ili u celosti.

Korisnici koji su na "metadonu" dobijaju terapiju u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a ukoliko terapiju podižu u apotekama, to ostvaruju bez participacije. "Buprenorfin" su, kaže naša sagovornica, obezbedile skoro sve zdravstvene ustanove u

Srbiji.

- U ambulantnom tretmanu "buprenorfinom" korisnici kupuju lek sa participacijom od 50 odsto - kaže prof. Dickov.

- Na mesečnom nivou, za terapiju im je potrebno oko 6.000 dinara. "Bulnekso" je trenutno dostupan u bolničkom tretmanu kroz donacije. Kada korisnici pređu na ambulantni tretman, mesečno odvajaju 10.000 do 12.000 dinara. Da li je to skupa terapija za osobe koje su uglavnom nezaposlene, svako sam neka zaključi.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Dr Teodor Drajzer" u Beogradu, Foto N. Fifić

Nova terapija smanjuje rizik od zloupotrebe drugih opioida i predoziranja, a nije atraktivan ni za uličnu preprodaju. Lek se stavlja pod jezik i čeka se da se tableta otopi i resorbuje u usnoj duplji. Poseban nadzor pri uzimanju, kako kaže prof. Dickov, potreban je samo u početku terapije, "dok ga kasnije korisnici rado uzimaju jer im otklanja tegobe". Kontrola je neophodna pri izdavanju terapije, i postoje vrlo strogi propisi prema pravilniku o izdavanju narkotika.

- Novi lek je dvokomponentna formulacija koja sadrži "buprenorfin" i "nalokson". Kada se stavi ispod jezika buprenorfinski deo je aktivan, a "nalokson", blokator opijatskih receptora, ima malu aktivnost. Upravo zbog toga, pri sublingvalnom uzimanju korisnici osećaju samo buprenorfinsku aktivnost. Međutim, pri pokušaju da ga aplikuju parenteralno, bilo intravenski, intramuskularno ili potkožno, "buprenorfin" ne ispoljava svoju aktivnost, ona je manja od pet odsto, a nalokson postaje aktivan.

Aplikovani lek ispoljava efekte naloksona-blokatora, i deluje kao antidot na opioide koji su u organizmu. U tom trenutku dolazi do istiskivanja opijata sa receptora. Ukoliko je u organizmu bilo opioida nastaje apstinencijalna kriza- precizira prof. Aleksandra Dickov.

U celini gledano, oko 20 do 30 odsto osoba zavisnih od opijata uspostavi trajnu apstinenciju, a dosadašnja iskustva u lečenju ove populacije pokazala su da pristup mora da se inovira.U vremena kada je supstituciona terapija prvi put uvedena u Beogradu, u specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti Dr Teodora Drajzera, tadašnji koncept je podrazumevao centralizacioni pristup, tako da su zavisnici od opijata iz cele Jugoslavije dolazili u Beograd po "metadon". Vrlo brzo su postali vidljivi svi nedostaci ovakvog pristupa.

- Supstituciona terapija je prekinuta, a sam pristup je, sa razlogom, došao "na loš glas" - kaže prof. Dickov.

- Nakon pauze od skoro 10 godina, 2004. godine ponovo kreće supstituciona terapija "metadonom". U Srbiji su formirana četiri referentna centra, u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Dr Aleksandra Dickov, Foto Privatna arhiva

MANjE ZLOUPOTREBA

Sedam godina nakon uvođenja "metadona", 2012. godine u Srbiji je registrovan "buprenorfin", kao drugi lek za supstitucionu terapiju osoba zavisnih od opijata. Prof. Dickov kaže da se na ovaj lek čekalo 10 godina nakon registracije od strane FDA za tretman opijatske zavisnosti. On je pokazao veliku prednost u odnosu na "metadon", pa je anatemisanje ovog leka izostalo: nije sedirao korisnike, nije im stvarao stanje pospanosti... Ipak, postojala je potreba za pojačanim obezbeđenjem od predoziranja i zloupotrebe ovog leka, a sredinom ove godine registrovan je i treći lek za supstituciju osoba zavisnih od opijata -"bulnekso".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri