ZVERSKI UBIJENO 55 SRBA: Godišnjica zločina u Mašićkoj Šagovini kod Novske

V. N.

18. 12. 2021. u 11:20

RAVNO 30 godina navršiće se sutra od zločina hrvatskih jedinica nad Srbima u Mašićkoj Šagovini kod Novske.

ЗВЕРСКИ УБИЈЕНО 55 СРБА: Годишњица злочина у Машићкој Шаговини код Новске

Foto Veritas

Tada je na veliki praznik, Svetog Nikolu, zverski ubijeno najmanje 55 Srba, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred hrvatskim niti pred međunarodnim sudovima, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

U saopštenju se napominje da su zločin počinili pripadnici 108. i 121. brigade "Zbora narodne garde" (ZNG) i specijalci iz grupe "Svileni". Ukupno 363 vojnika, izvršili su pešadijski napad na ovo srpsko selo u Zapadnoj Slavoniji, na obroncima Psunja, a branilo ga je stotinak pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovoga i susednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije.

U toku borbe za "prokletu utvrdu", kako su Hrvati, zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, hrvatske "zenge" su u toku dana, zahvaljujući i činjenici da su branioci sa meštanima slavili Svetog Nikolu, ovladali celim mestom.

Od 55 žrtava, 31 su bili civili i pripadnici TO iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemesečnu torturu u hrvatskim kazamatima. Prema svedočenjima preživelih logoraša, "zenge" su pred sobom redom palili sve kuće i ubijali i civile i branioce čak i posle odbacivanja oružja i predaje.

Prema nalogu hrvatske vojske u Mašićkoj Šagovini je pokopano 28 ubijenih Srba, većina pod imenom. U pojedinačnim ekshumacijama do 2013. ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su "stradali u borbi". U oktobru 2013. godine sa ove lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano. Za ostale žrtve još se ne zna ni mesto ukopa.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma, u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...