ROMEJSKI CAR PISAO I O NAMA: Biografija Konstantina Porfirogenita uskoro i u našoj zemlji

V.N.

12. 12. 2021. u 13:30

SPISI učenog romejskog cara Konstantina Porfirogenita iz 10. veka su jedinstven izvor podataka o ranoj istoriji Srba i njihovom naseljavanju na Balkanu.

РОМЕЈСКИ ЦАР ПИСАО И О НАМА: Биографија Константина Порфирогенита ускоро и у нашој земљи

Foto Privatna arhiva

Uskoro će našoj javnosti biti predstavljena prva biografija radoznalog vladara koji je pored upravljanja carstvom mnogo pisao o istoriji i geografiji.

Foto Privatna arhiva

Knjiga će sigurno izazvati veliko interesovanje i polemike, jer se Porfirogenitovi zapisi vekovima proučavaju, iščitavaju i tumače i između redova. Žestoko se hvale, ali i osporavaju, naročito među zastupnicima romatičarskih i autohtonističkih teorija, koje tvrde isto, da su baš njihovi narodi najstariji na svetu. Ni među samim naučnicima ne vlada saglasje o liku i delu cara Konstantina Porfirogenita, koga često smataraju lošim vladarom, a dobrim piscem, kao i obrnuto. Ugledni srpski istoričar dr Predrag Komatina sa Vizantološkog instituta, autor Porfirogenitove biografije, smatra da je on bio izuzetna pojava u istoriji, uspešan vladar, diplomata i naučnik u isto vreme.

- Kada je reč o Srbima, morali bismo da budemo veoma zahvalni Porfirogenitu jer, da on nije pisao o našoj ranoj istoriji, mi ne bismo znali ništa o sebi. Njegovo obrazovanje i interesovanje bilo je nepojmljivo i za Vizantince. Niko pre ni posle njega nije se toliko interesovao za strane narode, niti je pisao o njima. On je poznavao sva dela antičke istoriografije i ugledao se na njih, a o Srbima je zapisao ono što su mu rekli srpski poslanici, koje je primao direktno na razgovor i radoznalo ih ispitivao, kao i predstavnike drugih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a