OVO JE UBOJITA SRPSKA HAUBICA: Spada među najbolje na svetu - od uočavanja cilja do ispaljivanja prvog projektila svega 3 do 4 minuta (FOTO)

Tanjug

11. 12. 2021. u 19:43

U NIŠKOJ kasarni "Mija Stanimirović" danas je prikazan rad diviziona samohodnih top haubica Nora B52 M-15 Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske.

ОВО ЈЕ УБОЈИТА СРПСКА ХАУБИЦА: Спада међу најбоље на свету - од уочавања циља до испаљивања првог пројектила свега 3 до 4 минута (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Artiljerci su, nakon izvođenja marša prikazali zauzimanje elemenata borbenog rasporeda na vatrenom položaju i izvođenje radnji i postupaka u toku podrške snagama Kopnene vojske u operaciji.

Haubičko-topovski divizion formiran je u julu prošle godine od samohodnih haubica "Nora B52 M15" kalibra 155 milimetara domaće proizvodnje, koja spadaju među najsavremenija artiljerijska oruđa u svetu. Time je ta brigada, nakon 35 godina, dobila novo naoružanje.

Foto: Ministarstvo odbrane

U prikazu je učestvovalo 12 samohodnih haubica, komandno-izviđačko vozilo opremljeno savremenom osmatračkom stanicom, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica i dva specijalizovana vozila za prevoz i pretovar municije.

Samohodne haubice imaju oklopljene kabine koje posadu štite od pešadijskog naoružanja i dejstva parčadne artiljerijske municije, kao i mitraljez za protivpešadijsku zaštitu i zaštitu od niskoleteće avijacije kalibra 12,7 milimetara, kao i bacačem dimnih kutija.

Divizion je zaposeo položaj i zauzeo položaj za gađanje za šta mu je bilo potrebno oko tri minuta, što je 10 puta kraće nego kod vučne haubice 152 milimetra "Nora M84".

Vreme od uočavanja cilja do ispaljivanja prvog projektila je, zahvaljujući automatizaciji čitavog sistema, višestruko skraćeno i svedeno na tri do četiri minuta, za razliku od nekadašnjih 15 do 20 minuta. Ovim se smanjuje mogućnost da položaj artiljerijskih jedinica bude otkriven i da neprijatelj dejstvuje po njima.

Samohodna haubica "Nora B52 M15" ima mogućnost gađanja u takozvanom MRSI režimu, što podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa pod različitom elevacijom sa istovremenim padom na cilj, što znatno pojačava snagu dejstva artiljerije.

Ove samohodne haubice mogu da ispale do četiri projektila u minutu. 

Najveće prednosti novih haubičkih samohodnih oruđa u odnosu na vučna oruuđa su veće manevarske sposobnosti, skraćeno je znatno vreme za pripremu i gađanje sa nekadašnjih 40 minuta na dva do tri minuta, povećan je maksimalni domet zrna sa 24 ma 41 kolometar, punjenje oruđa je automatsko, radoom iz blindiranih kabina zaštićena je posada a komunikacija unnutar jedinice se obavlja isključivo radio vezom u zaštićenom radio kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024