AUŠVIC BIO 6 PUTA MANJI OD JASENOVCA: Maketu zloglasnog logora, prikazanu na Pravnom, izradili studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

D. MATOVIĆ

11. 12. 2021. u 11:00

U NEDELjI kad se obeležava Međunarodni dan genocida, na Pravnom fakultetu u Beogradu u okviru dokumentarne izložbe o logoru Jasenovac, predstavljena je i maketa zloglasnog logora. Uradili su je studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u impozantnim dimenzijama: široka je tri, a duga šest metara i teška, čak, dve tone! Maketa je rađena za veliku izložbu "Jasenovac, pravo na nezaborav" koja je prikazana 2018. u Ujedinjenim nacijama, ali iz tehničkih razloga, zbog velike težine, nije mogla da se transportuje do Njujorka.

АУШВИЦ БИО  6  ПУТА МАЊИ ОД ЈАСЕНОВЦА: Макету злогласног логора, приказану на Правном, израдили студенти Архитектонског факултета у Београду

Maketa Jasenovca / Foto N. Skenderija

Ideja o izradi makete potekla je od izraelskog istoričara, profesora dr Gideona Grajfa, autora monumentalne studije "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti". Tokom jedne posete Beogradu, Grajf je pokazao maketu Aušvica, koju su uradile arhitekte iz Poljske i Nemačke. Grajf je tada predložio da se uradi i maketa Jasenovca kako bi se vizuelizovao prostor na kojem je usmrćeno više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Posao je 2017. dobio Arhitektonski fakultet, a tim su predvodili prof. dr Vladan Đokić, sadašnji rektor Univerziteta u Beogradu i prof. dr Budimir Sudimac.

- Jasenovac se prostirao na neverovatnih 240 kvadratnih kilometara, kao prostor za 150 fudbalskih terena, dok je Aušvic bio šest puta manji - kaže za "Novosti" ambasador Ljiljana Nikšić, organizator ovog poduhvata. - Na maketi se vide replike ulazne kapije u logor, ograde, ali i "Pićilijeve peći - krematorijumi", kazani za kuvanje ljudskih tela za sapun, "krečane", kao i izgled masovnih grobnica u Donjoj Gradini, zatim topola užasa, Lančara, Ciglana...

Studenti arhitekture pune dve godine su radili maketu, koja je prvi put prikazana u Spomen-parku Šumarice u Kragujevcu 2019. Ali, samo delimično, dok je prvi put u celini izložena, pre dve večeri, na Pravnom fakultetu.

- Maketa dočarava svu strahotu zločina u Jasenovcu - kaže Ljiljana Nikšić. - Ona nepobitno ukazuje da je neprimerena tvrdnja da se radilo o radnom logoru, već da je ustašama tako ogromna površina očigledno bila neophodna za izvršenje masovnog sistematskog uništenja zatočenika, o čemu svedoči deo logora Donja Gradina.

Ambasadorka podseća da je, prema zvaničnim podacima, u Aušvicu stradalo 1,5 miliona ljudi, dok je bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman tvrdio da je u Jasenovcu ubijeno oko 3.000, dok sadašnji državni narativ Hrvatske priznaje od 83.000 do 100.000 žrtava.

- Maketa je sačinjena da se svetu prikaže autentična veličina prostora koji je zauzimao ovaj sistem koncentracionih logora, kao i da ne bi bilo zabune oko broja stradalih. Prostor koji je sistem logora pokrivao pokazuje da je sve vreme moralo da bude angažovano nekoliko hiljada vojnika. Zašto bi hrvatske ustaše imale logor od 240 kvadratnih kilometara i angažovale toliko vojnika da bi ubile nekoliko hiljada ljudi - pita ambasadorka Nikšić.

Sa ustaškim zlodelima upoznati i posetioci izložbe u SAD / Foto Ž. Knežević

IZLOŽBA U UN

MATERIJAL sa izložbe "Jasenovac - Pravo na nezaborav", koja je bila u Ujedinjenim nacijama, čuva se u depoima ekspertske grupe GH7, koji se nalaze u Norveškoj, Izraelu i Srbiji. Među eksponatima su replike "srbosjeka", bukagija, "mengela" i drugih predmeta koji su se koristili za mučenje logoraša.

- Planirano je da izložba putuje u London i Prag, ali nas je kovid omeo - kaže Ljiljana Nikšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)