"SLAŽEM SE SA BILOM GEJTSOM" Dr Predrag Kon o kraju pandemije i izjavi milijardera

Novosti online

10. 12. 2021. u 10:14

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je prognoza američkog milijardera o kraju pandemije sledeće godine dosta optimistična i da se slaže sa njim, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se pandemija okončati upravo tada.

СЛАЖЕМ СЕ СА БИЛОМ ГЕЈТСОМ Др Предраг Кон о крају пандемије и изјави милијардера

Foto: AP Photo/Elaine Thompson/Printscreen/Pink

Kon je ocenio da se situacija u Srbiji povodom virusa korona poboljšava.

On je naveo da se smanjuje broj zaraženih, kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali da situacija i dalje nije potpuno povoljna, jer, kako je ukazao, i dalje je visok broj preminulih.

Trenutno se ne vidi se šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, rekao je Kon, predviđajući dalji pad broja obolelih.

- Pitanje je samo oko omikrona, jer je potrebno vreme da se on otkrije. Registrovan je u 60 zemalja sveta, što pokazuje zavidan potencijal, što znači da će s vremenom zavladati čitavim svetom - kazao je Kon.

Kako je dodao, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

- Imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno - naveo je Kon.

Prema njegovim očekivanjima, omikron će verovatno stići u Srbiju krajem decembra.

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, Kon je naveo da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije i one ugrožene, ili za sve građane, ali da će to, kako je istakao, pokazati studije.

- Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. Ona pojačava rast antitela, štiti ćelijski imunitet... - objasnio je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)