PUTUJ U VEČNOST DRAGI ĆALE: Ivica Dačić održao potresan govor na sahrani Milutina Mrkonjića - "Nisi nam dao vremena da ti zahvalimo"

Tanjug

02. 12. 2021. u 16:55

NARODNI poslanik i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u prisustvu porodice, prijatelja i brojnih poštovalaca.

ПУТУЈ У ВЕЧНОСТ ДРАГИ ЋАЛЕ: Ивица Дачић одржао потресан говор на сахрани Милутина Мркоњића - Ниси нам дао времена да ти захвалимо

Foto: N. S.

Mrkonjić je ispraćen uz pesmu ''Čubura'' koju je izveo Beki Bekić, uz pratnju harmonikaša Ace Sofronijevića.

Na početku povorke, iza petokrake je bio venac sa posvetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića - "Neumornom graditelju, s poštovanjem predsednik Srbije Aleksandar Vučić", a kovčeg su nosili Ivica Dačić, Branko Ružić, Zoran Lilić, Nikola Šainović, Dušan Bajatović i Vlade Divac.

Poslednji pozdrav Mrkonjiću uputio je lider SPS Ivica Dačić i zahvalio mu za sve što je učinio za zemlju, ljude i članove SPS kojima je bio kao otac.

- Putuj u večnost, dragi ćale, pratimo te tvojom omiljenom pesmom koja govori o Čuburi i tvojoj majci koja je na nebu sama. Nažalost, više nije sama. Putuj u večnost, neka ti je hvala - kazao je Dačić, koji se u suzama oprostio od, kako je rekao, dragog druga Mrke.

Dačić je kazao da su na groblju prisutni ljudi iz cele Srbije koji su došli da mu se poklone i zahvale za sve što je uradio za njih i to putevima, vozovima i mostovima koje je upravo Mrkonjić gradio celog života sa ciljem da u Srbiji bude što bolje.

- Ni mi koji te poznajemo od kada znamo za sebe ne možemo da pratimo gde sve prolazimo, a da nema i tvog pečata - naveo je Dačić.

Foto: N. S.

Kako je rekao, nisu imali dovoljno vremena da mu zahvale, jer on to nije dozvoljavao gurajući ih stalno da urade više i bolje, da ne staju, ne gledaju unazad, već samo unapred.

- Nisi nam dao vremena i mogućnosti da pomislimo da te više neće biti - kazao je Dačić navodeći da ih je Mrkonjić naučio svemu što znaju i što danas jesu, kao i da ih je napustio ''otac i neko ko je uvek ispred sebe stavljao brigu o drugima''.

Istakao je da niko do Mrkonjić nije mogao da ih nauči bolje o tome kako se voli svoja zemlja, šta sve mora da se uradi za nju.

- Samo ti si mogao da nam pokažeš kako biti gospodin, a ostati drug. Jedino si ti znao da veruješ u nas, tvoje sinove i ćere i onda kada se nije smelo. Uzimao si nas u zaštitu zato što si znao da ćemo da ličimo na tebe kada porastemo i da ćemo da nasledimo najbolje od tebe - ispričao je.

Dodao je da sada kada se rastaju, mora da kaže da je bio u pravu za sve i zamolio Mrkonjića da im ne zameri što su danas tužni.

- Žalimo samo što nemamo još jedan dan sa tobom, u tvom zagrljaju, znam da nas i danas grliš, tešiš - kazao je Dačić i dodao da su danas i radosni jer je privilegija to što je Mrkonjić bio deo njihovih života.

Dodao je da bi im Mrkonjić danas rekao: ''Dosadni ste, držite govore, dajte da se posvetimo vedrijim temama''.

Od Mrkonjića se govorom oprostio i njegov dugogodišnji prijatelj iz CIP-a, Grada Stefanović, koji je kazao da su verovali da će i ovog puta Mrka pronaći put i rešenje.

- Nažalost, još uvek nismo besmrtni, ali je njegova duša tu i nastaviće tamo gde će uvek biti neko građenje i nekog posla - kazao je Stefanović.

Kako je naveo, kod Mrkonjića su posao, rad i disciplina bili zakon.

Mrkonjić je svuda gde je trebalo bio prvi, nikada nije bio zlopamtilo, kazao je Stefanović dodajući da je Mrkonjić uvek primao udarce ne dižući buru i prašinu na onome što nije čestito i što nije poštenje.

- Mislim da će Mrka otići u neku drugu sredinu, verovatno vozom, ne dolazi u obzir ništa drugo. Voz će ga povesti, a čim stigne počeće da radi, staviće na levu stranu stola Aninu sliku, na desnu stranu stola Dašinu i normalno iza sebe Slobinu sliku, jer je Mrka bio napredni antiglobalista - kazao je Stefanović.

Dodao je da je Mrkonjić mnogo učinio za sve, da ne zna kako može da mu se oduži i istakao da jedino zna da će slediti njegov put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili