SRBI I BUGARI IZ FRANCUSKE PERSPEKTIVE: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS

J. S.

01. 12. 2021. u 15:50

INTERESOVANjE Francuske za Balkan na zalasku 19. veka, a naročito za borbu protiv osmanske vlasti, u najvećoj meri bilo je uslovljeno Francusko-ruskim sporazumom iz 1894. godine.

СРБИ И БУГАРИ ИЗ ФРАНЦУСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ: Предавање др Александре Колаковић на Јутјуб каналу КЦНС

KCNS

U vreme kada je Istočna kriza ulazila u završnicu, počela je da se formira slika o Srbima i Bugarima.

Nakon Lamartina („Putovanja na istok“), prvi autor koji je pouzdano dokumentovao činjenice o ovim narodima bio je ekonomista Žerom-Adolf Blanki. On je zabeležio brojna svedočanstva do kojih je došao za vreme obilazaka evropskih teritorija Osmanskog carstva.

Mnogi kasniji nastavljači tradicije prenošenja saznanja o balkanskim narodima, poput Siprijena Robera koji je kao predavač na Sorboni studentima iznosio podatke do kojih je došao, uticali su na formiranje slike o narodima čiji su pripadnici kasnije u sve većem broju pohodili francuske obrazovne centre.

Kao naročito značajnu figuru dr Kolaković ističe profesora prava i političara Eduara Labulea. Za svoja dela, Labule je informacije crpeo iz knjiga srpskih studenata koji su se usavršavali u Francuskoj (Jevrem Grujić i Milovan Janković), ali i srpske epske zaostavštine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije