OTKRIVEN UZROK TROVANJA DECE U ARANĐELOVCU: Izolovana enterobakterija, hrana loše čuvana

Tanjug

29. 10. 2021. u 08:37

ANALIZE su otkrile da su zdravstveni problemi kod dvadesetak učenika iz Aranđelovca nastali zbog neadekvatnog čuvanja i pripreme namirnica u pekari.

ОТКРИВЕН УЗРОК ТРОВАЊА ДЕЦЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ: Изолована ентеробактерија, храна лоше чувана

Foto: D. Balšić

Analiza uzoraka uzetih od dvadesetoro dece, koja su 19. oktobra završila u bolnici na infuziji zbog trovanja užinom kupljenom u pekari unutar dvorišta OŠ "Sveti Sava" u Aranđelovcu, pokazala je prisustvo enterobakterije u hrani koju su učenici jeli.

Ta grupa bakterija je indikator loše higijene pri čuvanju, pripremi i rukovanju hranom!

Iz Opšte bolnice u Aranđelovcu su prijavili da su imali veliki broj dece primljene zbog trovanja hranom, a epidemiolozi i sanitarna inspekcija iz Kragujevca su odmah izašli na teren. Pekara je zatvorena.

- Uzorkovali smo hranu iz objekta u kome su se deca hranila pre pojave simptoma. Kako hrana nije sačuvana, uzeti su uzorci iz vitrine, kao i brisevi radne površine. Analizom je potvrđeno prisustvo enterobakterije, koja je indikator loše higijene u čuvanju, pripremi i rukovanju, i odmah je o slučaju obaveštena inspekcija u čijoj je to nadležnosti - rekao je specijalista epidemiologije Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Dr Nina Jeličić, v. d. direktora Zdravstvenog centra Aranđelovac, za Kurir kaže da je tog dana više dece iz škole dobilo iste tegobe, i to bolove u stomaku, proliv, povraćanje, malaksalost i temperaturu, zbog čega su roditelji zvali Hitnu pomoć, ali i sami su dovozili decu u bolnicu.

- Dežurno osoblje se odmah organizovalo i timskim radom uključilo u zbrinjavanje dece. Napravljeni su prioriteti na osnovu kliničke slike i tegoba, pa su tim redom ulazili kod pedijatra na pregled. Sva deca su testirana brzim testom na kovid, odrađene su dijagnostičke analize, uključena je odgovarajuća terapija po nalogu doktora i putem dnevne bolnice praćena naredna tri dana. Sveukupno u našoj bolnici za ta tri dana zbrinuto je 12 đaka iz te škole, ali i još nekoliko dece tih porodica - rekla je dr Jeličić za Kurir.

Podsetimo, 19. oktobra otrovano je dvadesetak učenika, kao i jedna nastavnica, a jeli su uglavnom piletinu i slatke kifle kupljene u pekari koja se nalazi u objektu unutar školskog dvorišta. Deca su bila priključena na infuziju, a po proceni lekara puštana su na kućno lečenje.

(Kurir)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara