4 Najvažnija saveta za uređenje malog stana

Novosti online

26. 10. 2021. u 10:00

MALI stambeni prostori su pravi izazov kada je u pitanju uređenje. S obzirom da se često radi o dnevnom boravku u kojem se istovremeno nalazi i kuhinja, a nekada i ležaj za spavanje, potrebno je imati osećaja za stil i estetitku, do te mere da se kombinuje samo ono što je praktično i funkcionalno, sa željenim dizajnom.

4 Најважнија савета за уређење малог стана

Foto: Depositphotos

Ipak, ništa nije nemoguće čak ni u manjem životnom prostoru. Potrebne su živopisne ideje, saveti profesionalaca i ne tako veliki budžet, već prema finansijskim mogućnostima. U nastavku teksta slede 4 osnovna saveta koja mogu pomoći kada je u pitanju renoviranje stana baš onako kako je prvobitno zamišljeno.

Profesionalni moleri: adaptiranje svih zidova i plafona

Pre nego što se realizuje krečenje u omiljenoj boji, prema ostatku uređenja – pre svega odabiru nameštaja i tepiha, kao i stolarije, potrebno je da se izvrše gipsarski radovi u kojima će moleri da izvrše adaptaciju zidova. U malim stanovima, koji mogu biti jednosobni, nekada i dvosobni ali bez većih prostorija, od krucijalnog značaja je da struktura zidova bude čvrsta i izdržljiva. Moguće je i potpuno otkloniti zid u hodniku, za veći dnevni boravak. Moleri imaju uvek sveže ideje i predloge za nabavku najkvalitetnijih materijala, kao i realizaciju fantastičnih tehnika za krečenje. Adaptacija zidova koju vrše moleri podrazumeva pregrađivanje, zatim postavljanje gipsanih ili drugih ploča, uz gletovanje sa mrežicom i lepkom, kao i detaljno ravnanje površine pre nego što se nanese boja za krečenje.

Moleri: krečenje u svedene boje i nijanse

Još jedna usluga koju pružaju moleri, jeste profesionalno krečenje zidova. Kako su ove površine veoma značajne za opšti utisak prostora, još je važnije da u malim stanovima bude odabrana prava boja i stil za krečenje. Moleri nakon pripreme podloge mogu da nanesu pripremljenu boju, ili da istu naprave mešanjem tonera sa krečom. Kada je u pitanju krečenje, mala kvadratura zahteva svetlije tonove, ali su i dobro došle tehnike – nalepnice i tapete, „sahara“. Za boje je najbolje da budu što svetlije, uz mogućnost da jedan deo zida ima i neku jaku nijansu.

Iskusni električar: sve instalacije na svom mestu

Električarski radovi vrše se u svim enterijerima, a često i eksterijerima objekata. U malom stanu potrebno je obezbediti siguran izvor električne energije za rasvetu i funkcionisanje svih uređaja. Takođe, električar se bavi postavljanjem utičnica, produžnih kablova, kao i drugih mesta na kojima će moći da se vrši napajanje električnom energijom. Električarski radovi se vrše u kuhinji za uključivanje aparata, kao i svim drugim prostorijama. Svaki dom podrazumeva uključivanje tv-a, računara, stilizatora i brojnih drugih uređaja različitih namena.

Keramičarski radovi: detaljno postavljanje pločica

Keramičke pločice kupuju se za male stanove i prostor hodnika, kuhinje i kupatila. Uglavnom se keramičarski radovi realizuju za oblaganje zidova i podova, ali nekada su podrazumevali i postavljanje pločica na sve sanitarije, što je danas ne tako čest izbor za moderne domove. Danas je praksa da se deo podova u kuhinji ili trpezariji na kojem se nalaze kuhinjski elementi i uređaji, bude obložen pločicama, kao i deo zida, dok se celokupan pop u kupatilu pokriva keramikom. Savet je da se za male prostorije ne štedi kada je u pitanju postavljanje pločica, jer je potrebno nekada svega nekoliko kvadrata, što ne zahteva značajna finansijska sredstva.

Priprema zidova i krečenje koje vrše najbolji moleri, keramičarski radovi i neizostavno postavljanje pločica, zatim električarski radovi i mnogo toga drugog, realizuje se prilikom uređenja stana, bez obzira na kvadraturu i druga svojstva. Ipak, kada se radi o malom stanu, pored odabira svih elemenata uređanja, važno je paziti da sve bude svedeno i izvodljivo u ograničenom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju