NOVI MOZAICI KRASE SVETINJU: Uređenje fasade hrama manastira Prohor Pčinjski

D. RISTIĆ

12. 10. 2021. u 09:48

U GODINI kada se obeležava 950 godina postojanja manastira Prohor Pčinjski, fasada crkve ove svetinje bogatija je za nekoliko novih mozaika.

НОВИ МОЗАИЦИ КРАСЕ СВЕТИЊУ: Уређење фасаде храма манастира Прохор Пчињски

Foto D. Ristić

Južna fasada manastirskog hrama dobila je nedavno tri nova mozaika. Na njima su prikazani arhangel Mihailo, Prepodobni Prohor Pčinjski, vojvoda a kasnije car Roman Diogen, kao i Prepodobni Prohor Pčinjski dok blagosilja narod. Po predanju, vizantijski car Roman Diogen je u 11. veku podigao manastir u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car.

Autor mozaika je Svetlana Milovanović iz Beograda, a darovali su ih Beograđani Nebojša i Boban Kovačević, čija porodica potiče iz sela Klinovac, nadomak manastirskog kompleksa. Njihov pradeda Nedeljko Kovačević je, krajem 19. i početkom 20. veka, sopstvenim snagama, pomagao ondašnju obnovu ove drevne svetinje.

- U toku je i izrada mozaika koji će biti na četiri mala kubeta na krovu crkve, a postavljanje mozaika je samo deo radova na uređenju spoljne fasade crkve koje finansira Ministarstvo kulture - navode iz Eparhije vranjske.

Manastir Prohor Pčinjski je tokom proteklih devet i po vekova mnogo stradao, ali je i više puta obnavljan. Pod zaštitom je Zakona, kao spomenik kulture od 1950, a 1979. godine proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Sveobuhvatna revitalizacija manastira, čiji kompleks je drugi po veličini u SPC, počela je 1986. godine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)