KRAVE UČE DA IDU U TOALET: Svet nam u poslednje vreme sve više nameće nakaradnu ekološku svest i ponašanje

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

03. 10. 2021. u 10:15

IMA ona čuvena rečenica iz kultne pozorišne predstave u kojoj legendarni Zoran Radmilović u liku neprevaziđenog Radovana Trećeg u urnebesnom monologu posle izlaska iz toaleta spočitava "nepreciznost" svojoj familiji.

КРАВЕ УЧЕ ДА ИДУ У ТОАЛЕТ: Свет нам у последње време све више намеће накарадну еколошку свест и понашање

Ilustracija Tošo Borković

Vremena su se promenila, svet se od tada značajno pogospodio, pa su na politički korektnoj i ekološki svesnoj planeti u međuvremenu osmislili kako da, u tom smislu, budu "preciznije" čak i domaće životinje. Najnoviji izum je toalet za krave!

Uzgoj krava doprinosi značajno emisiji gasova sa štetnim efektom staklene bašte, što u velikoj meri ugrožava ozonski omotač. Zbog toga je grupa naučnika odlučila da telad nauči da vrši nuždu na mestu specijalno napravljenom u tu svrhu u štali. I, kažu, imaju uspeha! Ne samo da krave sada spasavaju planetu, već i žive u lepšim i higijenskim uslovima.

Prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO), domaće životinje godišnje izbacuju više od osam gigatona ugljen-dioksida u atmosferu.

Deset odsto svih emisija vezanih za delovanje čoveka na planeti, otpadaju na uzgoj životinja. Krave tome daju značajan doprinos, jer se iz njihovog izmeta oslobađaju u većim količinama metan, ugljen-dioksid i azotni oksid. Krave mogu da ispuste i do 30 litara urina dnevno, a procenjuje se da ih na zemlji ima milijardu i po. Goveda su odgovorna za ispuštanje 62 odsto ugljen-dioksida, dok na svinje ili perad, na primer, otpada do 11 odsto.

Tome je trebalo stati na put, pa su stvar u svoje ruke uzeli naučnici. Metoda se poetično zove "mu-lu", a cilj joj je da spreči da se amonijak iz goveđeg urina pomeša sa tlom i tako pretvori u azotni oksid. A za to izgleda nije bilo drugog načina nego da se krave nauče da idu u ve-ce.

Istraživači s Univezriteta Okland su pokušali da obuče 16 krava, volova i teladi da idu u toalet na jednoj farmi u Nemačkoj koja pripada Institutu za biloška i životinjska istraživanja u Dumerstorfu, u blizini Rostoka, na severu zemlje. A kao osnovu su primenili metode iz ljudskog roda, navikavanja dece da vrše nuždu, s tim što su nagrade bile prilagođene životinjskom rodu.

Princip je sledeći: krave se odvedu u poseban boks koji služi kao toalet, i tu se sačeka da uriniraju. Nakon obavljenog posla, u znak zahvalnosti, dobijaju zašećerenu tečnost u obliku melase. Osmišljene su i kazne. Kada bi goveda vršila nuždu van tog boksa, na njih bi bio usmeren mlaz hladne vode u trajanju od tri sekunde!

Životinja su vremenom puštene da same slobodno izaberu mesto gde će da uriniraju. Slatka gusta smeđa tečnost koju su dobijali kao nagradu očigledno im se svidela. Veliki broj je zato samoinicijativno odlazio do ve-cea! Posle 15 seansi učenja, 11 od 16 životinja je prihvatilo nova pravila.

Zaključeno je da su rezultati isti kao i pri navikavanju kod ljudskog roda, pa čak i bolji ako se u ozbir uzmu deca mlađa od dve godine, imajući u vidu da je obuka završena za samo petnaest dana. Izračunato je i da na ovaj način može da se sakupi osamdeset odsto mokraće i za 56 odsto smanji emisija amonijaka koji izaziva kisele kiše.

U iščekivanju da kravama ispod sena počne da se dotura bonton, da se tako dalje uče lepom ponašanju, ostaje samo da se ljudski rod još malčice upristoji. U javnim ve - ceima i toaletima duž drumova, na primer.

ZA LjUDE - NAJLONSKE KESE

I DOK kravama podižu toalet, negde ih za ljude ukidaju. Dosta bure je pre izvesnog vremena izazvala vest da su holandske železnice odlučile da u vozovima na kraćim relacijama ukinu toalet, a umesto toga putnicima, koje sila pritera, podele najlonske kese. U njima je prah koji urin pretvara u gel. Osmišljeno je da se ove kese koriste samo u krajnjoj nuždi (a kako bi drugačije), i to u kabini konduktera. Kese su, naravno, od biorazgradive plastike.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna