ANTICIKLON DONOSI VIKEND NA +30: Ove nedelje svakim danom sve toplije - ipak, hladna jutra pokazaće nam da je jesen pred vratima

Novosti onlajn

07. 09. 2021. u 11:55

U SRBIJU se u narednim danima, ako je suditi po temperaturi koja će dostići 30 stepeni, vraćaju letnji dani. U narednih desetak dana, kažu meteorolozi, biće sunčano, stabilno i suvo vreme, a da smo sve bliži jeseni ukazivaće samo sveža, ponegde i maglovita jutra.

АНТИЦИКЛОН ДОНОСИ ВИКЕНД НА +30: Ове недеље сваким даном све топлије - ипак, хладна јутра показаће нам да је јесен пред вратима

Foto: N. Fifić

Nedelju pred nama obeležiće ujednačena temperatura i sunce, u prvih nekoliko dana očekuje se nešto prijatnije vreme, dok topliji dani stižu u drugoj polovini sedmice, kada će temperatura biti blizu 30 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Milena Lazarević objasnila je da se veći deo Balkana trenutno nalazi pod uticajem anticiklona iznad severne Evrope koji će se tu zadržati neko vreme, pa zbog toga i prvi dani nedelje neće biti topli kao oni krajem.

- Srbija je, kao i veći deo Evrope, pod uticajem ovog antciklona, a očekuje se da će se on u našem regionu zadržati sedam do deset dana. To zapravo znači stabilizaciju vremena, bez oblaka i vetra, jer u anticiklonu vetrovi su slabi, a oblaka gotovo da nema - kaže Lazarević.

Ovo potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić, koji objašnjava da nas zahvaljući ovom ciklonu očekuju stabilniji dani sa nešto maglovitijim jutrima.

- U narednim danima očekuje se stabilno, suvo i umereno toplo vreme, ali uz hladna, ponegde i maglovita jutra. Jedan oblačni sistem, sa obilnim padavinama, premeštaće se od Tunisa preko Sicilije i juga Italije ka Grčkoj i Makedoniji. To znači da će periferni deo ovog oblačnog sistema većem delu Srbije, na početku nedelje, doneti umereno oblačno vreme - kaže Đurić.

Foto: Printscreen/Pink

Đorđe Đurić

Prva polovina nedelje nešto svežija

Đurić najavljuje više temperature, ali kako kaže, u njih ulazimo postepeno. Ponedeljak i utorak obeležava temperatura do 25 stepeni Celzijusa, ali se predviđa da će ona postepeno da raste.

- Naše područje početkom nedelje biće pod uticajem snažnog anticiklona sa severa Evrope. Očekuje se da vazdušni pritisak bude znatno iznad normale, što će uslovljavati stabilno i suvo vreme, ali i strujanje nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka, pa će temperature u ponedeljak i u utorak biti malo ispod prosečnih vrednosti - kaže Đurić i dodaje da će već od sredine nedelje veći deo Srbije biti pod uticajem južnog strujanja, uz postepen porast maksimalnih temperatura.

Zbog toga nas u sredu, četvrtak i petak očekuju sveža, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana znatno sunčanije i toplo vreme. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od 6 do 14 stepeni Celzijusa, a maksimalna dnevna od 24 do 28 stepeni, dok će se u Beogradu kretati do 27 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za vikend

Đurić predviđa da za kraj nedelje možemo da očekujemo još toplije dane u poređenju sa onim na početku.

- Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da ovog vikenda bude još toplije, a sve zbog priliva još toplije vazdušne mase sa zapada i jugozapada, pa da oko 11. i 12. septembra temperature budu i oko 30 stepeni Celzijusa, ponegde čak i koji stepen preko - kaže Đurić.

Lazarević dodaje da će najtoplije biti na jugu i istoku zemlje.

- Sredinom nedelje se očekuje ta visoka vazdušna masa, pa i postepen rast temperature. Prema trenutnim procenama trebalo bi da najtoplije bude na jugu i istoku zemlje, tačnije u Negotinskoj i Timočkoj krajini - kaže Lazarević.

Vremenska prognoza za septembar

Lazarević za ovaj mesec predviđa umereno toplo vreme, bez velikih tropskih vrućina i tropskih talasa, a padavina će, kaže, biti malo iznad proseka u zavisnosti od mesta do mesta.

- Srednja minimalna temperatura na teritoriji cele Srbije tokom septembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka i kretaće se u intervalu od 7 do 14 stepeni Celzijsa. Kao i obično, jugoistočni i istočni predeli biće topliji od ostatka zemlje - rekla je Lazarević.

(Euronews)

BONUS VIDEO:

REPORTER "NOVOSTI" NA MASIVU PIRINA: Slovenski Olimp - mesto gde je zloduh zatrpan kamenjem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili