VEŠTI, HRABRI I SPREMNI ZA SVE IZAZOVE: Treći dan Međunarodnog takmičenja vojnopolicijskih jedinica „Čuvar reda“ u Kraljevu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

01. 09. 2021. u 20:26

ZAVIDNU veštinu i hrabrost, kao i visok nivo obučenosti i pripremljenosti na fizičkom, taktičkom i psihičkom planu demonstrirale su ekipe jedinica vojne policije iz Ruske federacije, Kazahstana, Irana, Kipra, Katara i Srbije u disciplini „Patrolna staza vojnog policajca“, trećeg dana Međunarodnog takmičenja vojnopolicijskih jedinica - „Čuvar reda“, koje se do 3. septembra održava u Kraljevu.

ВЕШТИ, ХРАБРИ И СПРЕМНИ ЗА СВЕ ИЗАЗОВЕ: Трећи дан Међународног такмичења војнополицијских јединица „Чувар реда“ у Краљеву (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Ovako bi u najkraćem glasio raport ekipe „Večernjih Novosti“ koja je na vojnom poligonu „Beranovac“ nadomak grada na Ibru ispratila treću fazu nadmetanja vojnopolicijskih jedinica u okviru ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara.

Posle prve dve faze na strelištu u obližnjoj Žiči, pojedinačnog gađanja automatskom puškom M70, kao i poluautomatskim pištoljem  „Glok“, a potom i patrolnom rešavanju vatrenih zadataka u simulaciji borbenog okruženja istim pešadijskim naoružanjem, Srbija je bila prvoplasirana u generalnom poretku sa minimalnom prednošću ispred takmičara iz Rusije.

- Ekipe su dobro uvežbane i pripremljene i ovde se vidi koliko je važan timski rad i sve ono što će se pokazati kao značajno u vojničkoj profesiji i dužnostima. Nama je veoma bitno da nam je svaki čovek uvežban, da svaki vojnik obavi svoj posao. Samo tako imaćemo ozbiljne i obučene timove koji su u stanju da ispune svaki zadatak koji njihova zemlja postavi pred njih – rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je prisustvovao jednom delu trećeg takmičarskog dana.

Njegove reči na delu su potvrdili pripadnici Vojske Srbije, člnovi naše tročlane ekipe, prikazujući zavidnu spremnost i spretnost u disciplini „Patrolna staza vojnog policajca“. Zadatak da na poligonu savladaju 13 izazova iz kombinovanih segmenata vojno-policijske veštine, obuke i procedure, od savladavanja prepreka, preko bacanja bombi i zbrinjavanja ranjenika, pa do intervencije prilikom hapšenja, naši vojni policajci rešili su za samo devet minuta i 29 sekundi.

- Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima naše ekipe, trenutno smo u vođstvu, ali je još rano da prognoziramo konačan epilog. Očigledno je da će poslednja disciplina biti odlučujuća i važno je da naši momci ostanu fokusirani. Navijamo za njih – dodao je ministar Stefanović, uz zahvalnost svim državama učesnicama.

Srbija se inače prvi put našla među 11 domaćina Međunarodnih vojnih igara. Po rečima svih učesnika, posmatrača iz Egipta, Grčke, Belorusije i Mađarske, kao i brojnih gostiju, takmičenje jedinica vojnih policija protiče u besprekornoj organizaciji.

- Osećamo se kao kod kuće, srpski narod je veoma prijateljski raspoložen i svi srdačno pozdravljaju našu delegaciju. Prvi put u ovoj disciplini učestvuje šest država, nadamo se da će ih naredne godine biti i više, a važno je i što se takmičenje održava u ovom delu Evrope. Osim sportskog duha i demonstracije sposobnosti i obučenosti, bitno je i uspostavljanje međusobne saradnje i razmena iskustava – kaže pukovnik Aleksej Šarapov, vođa tima Ruske Federacije, ne želeći da prognozira konačnog pobednika. - Biće neizvesno do samog kraja. Ekipa Srbije je više nego dostojan, odlično pripremljen i obučen rival.

Posle zasluženog dana odmora, odluka o ukupnom pobedniku pašće u petak kada je na programu najzahtevnija disciplina „Trka heroja“. Pred takmičarima je ukupno 30 različitih prepreka na šumskoj stazi dugačkoj čak 12 kilometara.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas