ŠTA ĆE BITI AKO SE DETE U ODELJENJU ZARAZI? Ministar objasnio plan i modele po kojima će se odvijati nastava u zavisnosti od situacije

Novosti online

24. 08. 2021. u 18:20

NA DANAŠNjOJ sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doneta je odluka o polsaku đaka u školu.

ШТА ЋЕ БИТИ АКО СЕ ДЕТЕ У ОДЕЉЕЊУ ЗАРАЗИ? Министар објаснио план и моделе по којима ће се одвијати настава у зависности од ситуације

Foto: Depositphotos

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštio je da je doneta odluka da od 01. septembra đaci redovno krenu u školu, da časovi traju 45 minuta i da neće biti podele odeljenja.

Međutim, kako je ministar naglasio, Batut je razradio plan da se formira tim koji će pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava. 

U zavisnosti od epidemiološke situacije škole će biti podeljene u tri grupe i na osnovu toga će se donositi odluka o modelu nastave.

- Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe - rekao je ministar.

Ministar je objasnio i proceduru ukoliko u odeljenju ili grupi dođe do zaražavanja.

- Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)