ALEKSINAC STREPI OD OTKAZA: Austrijska kompanija "Gramer" bez najave proglasila 90 radnika tehnološkim viškom

D. Alihodžić

21. 08. 2021. u 11:27

ČETRDESETOGODIŠNjA samohrana majka Danijela Pavlović iz Aleksinca strahuje za budućnost svoje troje dece, jer je jedna od 90 radnica koje je austrijska kompanija "Gramer" proglasila za tehnološki višak.

АЛЕКСИНАЦ СТРЕПИ ОД ОТКАЗА: Аустријска компанија Грамер без најаве прогласила 90 радника технолошким вишком

Fabrika "Gramer"

Ukoliko se otpuštanja nastave, to će biti najteži udarac za ovu opštinu još od 1989. godine i rudarske tragedije od koje se Aleksinac nikada nije oporavio. Austrijska kompanija zapošljava 1.500 radnika, od kojih većina ovih dana strahuje za svoje radno mesto.

Deset godina je naša sagovornica bila predana poslu bez obzira na sve probleme i nepravde sa kojima se suočavala. Pristajala je da bude "šetač", a to su u žargonu oni kojima se stalno menjaju pozicije, kako bi se sprečili da prebace normu i zarade bonus.

- Poznato je da šefovi imaju svoje miljenike kojima nikada nisu promenili poziciju. Oni šiju samo jedan model i veoma su uigrani tako da stalno prebacuju normu i zarade i do 50 hiljada dinara. I pored truda nisam uspevala da zaradim više od 30 hiljada, jer tek što savladam jedan model, prebacivali su me na drugi. I tako deset godina. Nisam se bunila jer sam morala da radim i prehranim decu. Ni po koju cenu ne bih dala otkaz, jer ovaj posao meni znači sigurnost - priča Danijela Pavlović kojoj je bila dovoljna jedna SMS poruka da tu sigurnost izgubi.

Da je na spisku za tehnološki višak ova radnica je saznala uveče, oko 21 čas i to preko poruke. Bez jasnih kriterijuma zašto su stavljene na spisak i bez ikakve mogućnosti da se bore za svoja prava, jer u fabrici sindikat - ne postoji.

- Da smo tehnološki višak saznali smo uveče, kao da to nije moglo da sačeka jutro - ogorčena je Danijela Pavlović.

Kao i većina od 90 prekobrojnih žena i Danijela Pavlović je zadužena kreditima, koje je podigla da bi deci obezbedila odeću i knjige, a za hranu je "pustila" čekove koje ne zna kako će da izmiri kada stignu na naplatu.

- Kada sagledam situaciju ispada da su najbolje prošli oni koji su se stalno bunili i tražili svoja prava. Ja sam ćutala i nisam dobila ništa. Verovala sam da će neko da ceni to što ne biram posao, što prihvatim da radim sve modele na svakoj mašini. Nepravedno je što su loše poslovanje svalili na leđa radnika, mogli su da otpuste nekog i iz administracije - kaže ona.

Pavlović kao i njene sada već bivše koleginice imaju plaćeno odsustvo do 10. septembra a posle toga su bez posla. Ona je već predala svoje preporuke u kompaniji "Magna" koja ima sličnu proizvodnju - oni šiju naslone za auto-sedišta a "Gramer" naslone za glavu.

- Pola Aleksinca radi u "Grameru". Ako oni zatvore fabriku tu će biti kraj priče za ovaj grad - strahuje ona.

ODLUKA STIGLA IZ AUSTRIJE

IZ "Gramera" se nisu oglasila povodom otpuštanja niti ima najave da će to učiniti. U ovoj fabrici svoje poteze pravdaju da o tome odlučuju nadležni u sedištu kompanije u Austriji. Nezvanično se čuje, da "Gramer" ne planira nova otpuštanja - do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna