SLOBODA IZNAD SVEGA: 107 godina od Cerske bitke

V.Mitrić

19. 08. 2021. u 12:34

POVODOM obeležavanja 107 godina od Cerske bitke, jedne od najvećih srpskih vojnih pobeda i prve pobede sila Antante u Prvom svetskom ratu, u Tekerišu, pored spomenika cerskim junacima, na kom piše „Vaša dela su besmrtna“, održana je državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti, koju je predvodila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije.

СЛОБОДА ИЗНАД СВЕГА: 107 година од Церске битке

Foto: V. Mitrić

U okviru programa državne ceremonije bio je i verski obred, ceremonija polaganja venaca, protokolarna obraćanja i umetnički program. Vence su položile delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, Grada Loznice, Grada Šapca, Grada Bijeljine, Opštine Krupanj, zatim delegacije ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske u Republici Srbiji, kao i predstavnici udruženja i građani.

Foto: V. Mitrić

Pre početka državne ceremonije verski obred su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

- Današnja Srbija je isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integrite - rekla Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja - Okrećući se budućnosti ponosno se sećamo naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je reč „sloboda“ najveća dužnost, čast i obaveza.

Foto: V. Mitrić

Herojski podvizi junaka Cera, po rečima ministarke, zauvek će da se pamte.

-To je naše nasleđe i naš ponos – poručila je ministarka Kisić Tepavčević.

Organizatori državne ceremonije su Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)