NA RASPUST ODJEDNOM, NA TRI NEDELJE: Promenjen raspored zimskog odmora za đake

B. B.

12. 08. 2021. u 09:48

ŠKOLARCI će od ove školske godine, na zimski raspust ići jednom, a ne dva puta i trajaće ukupno tri nedelje.

НА РАСПУСТ ОДЈЕДНОМ, НА ТРИ НЕДЕЉЕ: Промењен распоред зимског одмора за ђаке

Foto P. Milošević

To je model koji je nekada bio uobičajen, dok usled pritisaka hotelijera nije podeljen u dva dela, da bi se više putovalo u zimske centre. Sada se vraća na staro.

Kalendarom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđeno je da osnovci na zimski raspust idu od 31. decembra, a srednjoškolci od 4. januara. Drugo polugodište i u osnovnim i u srednjim školama počinje 24. januara. Prvi će iz školskih klupa izaći maturanti gimnazija - 24. maja, zatim njihovi vršnjaci iz srednjih stručnih četvorogodišnjih i trogodišnjih škola - 31. maja, a osmaci - 7. juna.

Za učenike od prvog do sedmog razreda osnovne škole i za srednjoškolce koji nisu u završnim razredima, školska godina se završava u utorak 21. juna. Jesenji mini-raspust, školarci će imati 11. i 12. novembra (četvrtak i petak), a prolećni od 22. aprila do 3. maja.

U školama u Vojvodini izostaje jesenji mini-odmor, ali je neradni dan 12. novembar. Za vojvođanske đake zimski rasput počinje 24. decembra i završava se 16. januara, a prolećni će biti od 15. do 25. aprila. Probna matura za učenike osmog razreda je "zakazana" 25. i 26. marta, dok je za završni ispit "rezervisan" period od 22. do 24. juna.

Od školske 2015/2016. godine, zimski raspust je bio iz dva dela, uglavnom od 30. ili 31. decembra do 8. ili 9. januara, dok je drugi duži bio početkom februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara