ALBANCI PUCALI NA SRPSKU VOJSKU: Napadi se intenziviraju u toku leta

D. ZEČEVIĆ

08. 08. 2021. u 12:50

ZBOG stalnih upada naoružanih šumokradica sa Kosmeta u strahu smo, ali nam sigurnost ulivaju naši vojnici! - ovo za "Novosti" govore žitelji sela uz administrativnu liniju kuršumlijske opštine, koja se sa opštinom Podujevo graniči u dužini od 106 kilometara.

АЛБАНЦИ ПУЦАЛИ НА СРПСКУ ВОЈСКУ: Напади се интензивирају у току лета

Foto G. Šljivić

Poslednji incident desio se u kuršumlijskom selu Mrče, nadomak administrativne linije sa Kosmetom, u petak po podne, oko 16.30, kada je patrola Vojske Srbije u rejonu zvanom Ugljarski krš uočila grupu od 12 lica u nelegalnoj seči šume. Po nailasku vojne patrole, šumokradice su opalile metak u vazduh. Naša patrola je reagovala odlučno - ispalila je hitac upozorenja i krenula ka grupi koja je pustila psa na pripadnike Vojske Srbije.

Šumokradice su se potom razbežale u pravcu kosmetske strane administrativne linije, ali su se iz neposredne blizine čula još dva rafala. U incidentu nije bilo povređenih, ali je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vojska Srbije u tom rejonu stavljena u više stanje pripravnosti.

Foto G. Šljivić

Napadi šumokradica na patrole vojske i policije u administrativnom pojasu kuršumlijske opštine posebno se intenziviraju pri kraju leta i početkom jeseni, kada Albanci sa Kosmeta bespravno seku šumu na ovom području. U krađu šume, kako ističu meštani retko naseljenih kuršumlijskih sela na ovom području, albanske šumokradice obično dolaze naoružane, tako da su se na ovom području u protekle dvadeset i dve godine od dolaska međunarodne zajednice na Kosmet, dogodili brojni incidenti, a sedmoro meštana je ubijeno unutar kopnene zone bezbednosti kuršumijske opštine.

- Nažalost, kosovska policija i Kfor, koji su nadležni za bezbednost područja sa druge, odnosno kosovske strane administrativne linije, veoma retko kontrolišu to područje i po pravilu nikada ne otkriju niti šumokradice niti lopove koji upadaju u naša sela u ovom delu i pljačkaju uglavnom stoku - govori nam jedan od meštana zaseoka nadomak Merdara, opominjući da su se proteklih godina čak i pomerili pojedini policijski punktovi zbog uverenja da će bezbednosna situacija na ovom području biti stabilnija.

Foto G. Šljivić

U Ministarstvu odbrane posle najnovijeg incidenta u kopnenoj zoni bezbednosti naglašavaju:

- Vojska Srbije će nastaviti da štiti bezbednost i imovinu građana Srbije!

UBIJAJU I PLjAČKAJU

OSIM čestih postavljanja mina i bombi na području uz administrativnu liniju, pogotovo prvih nekoliko godina po dolasku međunarodne zajednice na KiM, od kojih su nastradala tri pripadnika policije, Albanci iz podujevskih sela usmrtili su i nekoliko meštana.

Ubijena je starica Božana Zečević, kao i, na kućnom pragu, snajperom, policajac Dejan Đorđević. Krajem avgusta 2014. u obračunu policije sa šumokradicama nadomak Merdara hicem u glavu ubijen je žandarm Stevan Sinđelić (30).

OPREZ Patrola naše vojske na administrativnoj liniji, Foto G. Šljivić

OCENA AMBASADORA SRBIJE U SAD MARKA ĐURIĆA

U PRIŠTINI VLADA MENTALITET BUNKERA

ODNOS Prištine prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma pokazuje samo da kod vlasti u Prištini pobeđuje mentalitet bunkera, ocenio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, istakavši da Priština podstiče konfrontaciju i sukobe, a ne rad na normalizaciji odnosa i prevazilaženju razlika među stranama.

Đurić je, komentarišući odluku kosovske Skupštine da ne poštuje Vašingtonski sporazum, kazao da se to ne odnosi samo na već postignute sporazume već i na one buduće, jer se ne može imati poverenje u proces dijaloga ako neko elementarne obaveze koje je preuzeo nije spreman i da sprovede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!