BOKSERSKI ŠAMPION DONIRA BUBREG: Nikšićani Ratko Drašković i Radmila Raičević danas putuju u Tursku na transplataciju

V. KADIĆ

02. 08. 2021. u 09:24

Na Svetoga Iliju, na kliniku u Turskoj uputiće se Nikšićani - Ratko Drašković i obolela Radmila Raičević (41), kojoj transplantacija bubrega jedino vraća veru u život.

БОКСЕРСКИ ШАМПИОН ДОНИРА БУБРЕГ: Никшићани Ратко Драшковић и Радмила Раичевић данас путују у Турску на трансплатацију

Radmila Raičević, Ratko Drašković i Goran Đurović / Foto V. Kadić

Donor je njen sugrađanin, bokserski šampion, čovek velikog srca, Drašković. Njihovi prijatelji organizovali su im ispraćaj uz pesmu, sa nadom da se sa pesmom vrate svojim kućama. Ovom događaju koji su obeležile jake emocije, prisustvovao je Goran Đurović, poznati biznismen iz Bara, koji je ovu akciju pomogao sa 44.000 evra i tako omogućio da humanost pobedi.

- Probudila se nada i vera da je novi život, bez dijalize, moguć. U početku neverica, zatim neki čudan osećaj, a sada sreća i nada da me čeka novi život. Na dijalizu bubrega idem od 2018. godine, tri puta sedmično. Ono što me oduševilo kod Ratka bilo je da mi je od prvog trenutka, kada smo se upoznali, konstantno ulivao snagu i hrabrio me. Bog mi je poslao dva divna čoveka, spasioca, koji će mi pomoći da se vratim normalnom životu - kaže, za "Novosti", Radmila, čekajući nestrpljivo let avionom od Podgorice do Istanbula.

Zabrinuta majka Ljilja Raičević kaže da je svakom roditelju u životu najteže kada dođe u situaciju da svom detetu ne može pomoći.

- U takvoj situaciji sam se i ja našla, ali evo, Bog nam je poslao Ratka i Gorana, i sada je sve drugačije. Nada da će se moja Radmila vratiti zdrava je sasvim izvesna. Jednako brinem i za donora, velikog čoveka Ratka Draškovića. Sigurna sam u uspeh, a strahovi koji me prate su valjda normalna stvar. Neizmernu zahvalnost dugujem i Goranu Đuroviću bez čije finansijske pomoći put do Turske ne bi bio izvodljiv - kaže za naš list Ljilja.

Mnogo je iskušenja imao u dugoj bokserskoj karijeri Ratko Drašković i iz svake izlazio kao pobednik. Sa ovim novim, prvi put se susreće. Poručuje kao da je u ringu - nema predaje!

- Kada sam se odlučio na ovaj korak, otišao sam kod dr Andrije Vujovića, saopštio mu šta nameravam da uradim i pitao ga kome je moj bubreg najpotrebniji. Rekao mi je da je to Radmila i tako je sve počelo. Jedina mi je želja da Rada ponovo počne normalno da živi, bez dijalize, i da joj se vrati osmeh na lice - dodaje Drašković. - Vratićemo se zdraviji i jači! Siguran sam u to. A onda ćemo sve to da proslavimo.

Njihova borba počela je pre godinu i po, ali su pandemija i kovid 19 sve poremetili, tako da iz tih razloga transplantacija nije još urađena. Sada će ona, ipak, biti obavljena i to na klinici "Adžibadem" u Istanbulu.

Među brojnim prijateljima Draškovića i Raičevićeve našao se Goran Đurović, uspešni biznismen i humanista iz Bara, koji nam je objasnio kako je i zbog čega rešio da pomogne akciju.

- Ja nisam imao hrabrosti da deo sebe dam nepoznatoj osobi kao što je to odlučio Ratko, pa sam rešio da pomognem na drugačiji način - finansijski. Ovde su reči suvišne, jer dela sve govore. Dati deo sebe nekome koga ne poznajete i spasti mu život je zaista uzvišeno - smatra Đurović.

Junak ove priče Ratko Drašković od prvog trenutka imao je bezrezervnu podršku svoje porodice.

- Tatino srce je najveće na svetu! Da je mogao, znam, dao bi Radmili oba bubrega. Čekaju ga Nikšićani da se u krcatom Sportskom centru, i to sa jednim bubregom, oprosti od vrhunske bokserske karijere - poručuje njegov sin Boško, takođe bokserski šampion.

Da je Nikšić grad velikana uveren je Marko Kovačević, gradonačelnik:

- Po svemu što je uradio u svom životu i u karijeri, prvi čovek grada Nikšića je Ratko Drašković! Da niko nije glasao za mene na izborima, dosta bi mi bilo da je to učinio samo Ratko, koji je bio i ostao oličenje Nikšića i Nikšićana - dodaje Kovačević.

Među brojnim Ratkovim prijateljima zatekli smo i Vladimira Božovića, proteranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

- Ovo je veliki gest humanosti. Ratko Drašković nije samo veliki sportista nego i veliki čovek. Ratko je vitez pravoslavlja, Nikšića i Crne Gore koji pronosi slavu svoga grada. Ponosan sam što sam Nikšićanin, Crnogorac i Srbin. Ovde sam došao kao brat i prijatelj Ratka Draškovića - poručuje Božović.

"Ovo su heroji našeg doba", "Drašković i Đurović su primeri čojstva i herojstva" - neki su od komentara na društvenim mrežama.

BOLESNA - OSTALA BEZ POSLA

Radmila Raičević je kao prosvetni radnik u nikšićkoj Osnovnoj školi "Ratko Žarić" radila na određeno vreme. Kada su nastupili zdravstveni problemi i odlasci na dijalizu - dobila je otkaz! Ta nepravda joj je teže pala od bolesti. Danas su to samo ružna sećanja, jer se Radmila okrenula budućnosti i povratku u život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024