EVO KAD ĆE STABILIZACIJA VREMENA: Meteorolog Đorđe Đurić objavio najnoviju vremensku prognozu

Novosti online

18. 07. 2021. u 12:57

POD uticajem ciklona bićemo do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina.

ЕВО КАД ЋЕ СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА: Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио најновију временску прогнозу

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

Od srede stabilizacija vremena, a leto nam se vraća od četvrtka Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona. Centar ovog ciklona nalazi se iznad južnih predela Jadranskog mora i veoma je prostran, pa tako zahvata centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbiju. Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilno sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kako su prethodnih dana do našeg pdoručja stizale i velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže te čestice iz Sahare, a što će biti vidljivo na prozorima i na vozilima. Ova pojava potpuno je prirodna i ubičajena za naše područje, naročito tokom proleća, dok je leti veoma retka, što nije bio slučaj ovog leta.

Foto: Fejsbuk

Već danima u Srbiji ima i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U mnogim predelima Srbije prethodnih dana palo je od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, u delovima centralnog Pomoravlja i preko 100 mm, a na pojedinim lokacijama Srbije u vreme grmljavinskih nepogoda u veoma kratkom vremenskom intervalu pale su ogromne količine padavina. Srećom, reke i drugi tokovi imaju zbog prethodnog veoma sušnog perioda veoma nizak vodostaj, pa nema opasnosti od izlivanja reka, ali pri ovakvim obilnim padavinama uvek postoji opasnost na manjim tokovima od bujičnih poplava, kao i opasnost od toga da u urbanim sredinama odvodni sistemi ne mogu da prihvate veliku koiličinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Kako su jun i prva polovina jula bili veoma sušni i zabeležen je ozbiljan deficit padavina, padavine su u poslednjem času došle kao spas, jer bi stanje u poljoprivredi bilo veoma alarmantno. Ipak, i pored padavina, posledice suše će osetiti u prinosu, jer su padavine došle dosta kasno. Nažalost, mnogi predeli Srbije prethodnih bili su i na udaru jačih oluja sa gradom, pa je grad pričinio ogromnu štetu, naročito na području Niša, Kruševca, Trstenika, Sjenice i mnogo drugih mesta.

Nakon temperatura i do 39-40°C, konačno je došlo i do pada temperature na normalne vrednosti za sredinu leta. Ipak, usled padavina, veoma je visoka relativna vlažnost vazduha, pa je vreme veoma sparno i neugodno. Osveženje i dalje nije stiglo do krajnjeg istoka Srbije, pa tako temperature u Negotinu i dalje dostižu 35°C, a suša sve više uništava poljoprivredne kulture.

Foto: Fejsbuk

Srbija će i danas, ali i sve do utorka biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Mediterana. Strujanje u ciklonu je u suprotnom smeru kazaljke na satu, a položaj ciklona je takava da će nad Srbijom preovladavti istočna i jugoistočna visinska strujanja, pa će tako i premeštati oblačni i padavinski, ali i grmljavinski i olujni sistemi.

U Srbiji u nedelju promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito rano ujutro, a potom posle podne i uveče i tokom noći. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Sredinom dana u većini predela biće sunčanih perioda, osim na jugu i na zapadu, dok će na istoku i jugoistoku Srbije suvo biti i tokom prepodneva. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, na istoku Srbije i u donjem Podunavlju pojačan istočni. Maksimalna temperatura od 26 do 32°C, u Negotinskoj Krajini do 35°C, a u Beogradu oko 30°C.

U Srbiji i u ponedeljak i utorak promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Minimalna jutarnja temperatura biće od 16 do 22°C, u Beogradu do 19-20°C, a maksimalna dnevna od 24 do 29°C, u Beogradu do 26-27°C, a najtoplije biće u Negotinskoj Krajini, temperatura do 32°C.

Ciklon će do utorka doneti Srbiji i regionu novi talas obilnih padavina, pri čemu bi u mnogim predelima palo dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i mnogo više, što bi dovelo do opasnosti od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera. Očekuje se i veoma velika opasnost od grmljavinskih nepogoda sa gradom, pa su moguće nove štete u poljoprivredi.

Dobtra vest je da nas od srede očekuje stabilizacija vremena. U sredu se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C. U četvrtak i petak jutra veoma prijatna i svežija, a tokom dana sunčano i toplo, uz maksimalne temperature u većini predela oko 30°C, što su prosečne normalne vrednosti za sredinu leta. Prema trenutnom prognozama narednog vikenda sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 35°C.

Ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog područja, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja. Mnoga naselja su potpuno razorena, a nastradalo je preko 150 osoba. Ovo su jedne od najvećih poplava ikada u tim predelima, a sada opasnost preti i od brojnih brana. Srećom, vremenska situacija se potpuno stabilozavala, pa je vreme sunčano i tako će biti i narednih dana, što bi pomoglo ekipama spasičakih službi.

Ovaj ciklon dospeo je do evropskog kopna sa Atlantika. Cikloni su potpuno prirodna i uobičajena pojava i veoma brzo se premeštaju u umerenim širinama. Ipak, ovog puta ciklon je danima bio stacionaran iznad Nemačke, pa je isto područje danima dobijalo ogromne količine padavina, što je dovelo do katastrofalnih posledica, a slična situacija dogodila se i sa ciklonom iznad Balkana i Srbije u maju 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara