RAZVODE SE ČETRDESETOGODIŠNJACI: Broj raskinutih brakova prošle godine manji nego u prethodnoj

V. C. S.

09. 07. 2021. u 13:39

U SRBIJI je prošle godine zaključeno 23.599 brakova, što je za 33,6 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 35,2 odsto kada su u pitanju prvi brakovi. Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,8 godina, a za neveste 31,5 godina, objavio je Republički zavod za statistiku.

РАЗВОДЕ СЕ ЧЕТРДЕСЕТОГОДИШЊАЦИ: Број раскинутих бракова прошле године мањи него у претходној

Ilustracija / Foto Depositphotos

Najzastupljenije su etnički homogene bračne zajednice (čak 87,6 odsto slučajeva), kao i one u kojima supružnici imaju isti stepen obrazovanja. Kada posmatramo ekonomsku aktivnost mladoženje i neveste, u 76 odsto slučajeva oba supružnika su ekonomski aktivna. Najveći broj zajednica zaključen je između državljana Srbije, više od 90 odsto.

Prošle godine razvedeno je 8.687 brakova, odnosno za 20,3 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Prosečna starost muža pri razvodu iznosi 44,5 godina, a za žene 41 godinu. Najveći broj razvedenih brakova čine brakovi s decom - 53,4 odsto, i to mahom s jednim detetom. Nakon razvoda, izdržavana deca u dve trećine slučajeva dodeljena su ženi. Prosečno trajanje razvedenog braka u prethodnoj godini iznosi 13,6 godina.

Najmanje sklopljenih brakova u odnosu na broj stanovnika zabeležen je u Južnoj i Istočnoj Srbiji, a najviše u Beogradskom regionu i Vojvodini. Najmanje razvoda u odnosu na populaciju beleže Šumadija i Zapadna Srbija, a najviše Vojvodina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni