NAĐA I MIHAJLO ZNANJEM POKORILI STARI KONTINENT: Polaznici centra za talente "Beograd 2" zablistali na takmičenjima

Branka Borisavljević

04. 07. 2021. u 13:18

ONA je najbolja iz geografije na Starom kontinentu, a u avgustu je čeka svetska olimpijada. Njen istraživački rad iz fizike ja najbolji u Srbiji u kategoriji sedmih razreda.

НАЂА И МИХАЈЛО ЗНАЊЕМ ПОКОРИЛИ СТАРИ КОНТИНЕНТ: Полазници центра за таленте Београд 2 заблистали на такмичењима

Foto Zoran Jovanović

Polovinom jula biće prezentovan na svetskom takmičenju u Indoneziji. Zove se Nađa Vesić, učenica je OŠ "Ruđer Bošković" u Beogradu. On je prvi u Evropi iz sociologije. Zove se Mihajlo Stojković, maturant je Treće beogradske gimnazije. Oboje su polaznici Regionalnog centra za talente "Beograd 2". Radove su pisali i prezentovali na engleskom jeziku, a nadmetanja koja su održana u junu su bila onlajn.

Ova izvanredna naša deca, posle velikog uspeha koji su postigli, bila su gosti "Večernjih novosti", a u razgovoru sa njima saznali smo da su ne samo obrazovani i pametni, već i izuzetno skromni i odgovorni. Tako je Nađa, koja je zlatnu medalju iz geografije osvojila u konkurenciji 140 takmičara iz 14 zemalja, bila bolja i od gimnazijalaca i oborila rekord! I to u "prvom pokušaju", to jest prvom takmičenju ove vrste u kojem je učestvovala. Za nju geografija nije samo učenje definicija napamet, već kritičko razmišljanje i povezivanje činjenica. Posebno je zanima politička geografija. Što se tiče fizike, tema njenog rada je bila "Uticaj viskoznosti na smanjenje koeficijenta trenja", koji daje rešenje kako da manje plaćamo račune.

- Takmičenje iz geografije se sastoji iz praktičnog rada, multimedijalnog i pisanog testa - objašnjava nam Nađa.

- U radu sam se bavila problemom klizišta i davanjem predloga kako se može sanirati. Mnogo je lakše, kada su normalne okolnosti, pa je moguće ići na teren. Multimedijalni test ima 40 pitanja, na koja se mora odgovoriti za 20 minuta. Trebalo je mnogo da se zna. Osnova je znanje iz geografije, ali se pitanja odnose i na aktuelna geopolitička dešavanja.

Nađa ništa ne uzima zdravo za gotovo, sve mora sama da proveri i utvrdi. Kod nje nema "bubanja", već razumevanja gradiva. Karakterna osobina joj je preterana odgovornost. Planira da se takmiči i iz gramatike srpskog jezika, a interesuju je društvene nauke i politika. Voli da čita romane, prijaju joj oni gde ima romanse.

- Ne znam šta ću studirati, ali hoću da upišem Harvard - odlučna je Nađa.

- Organizovala sam vreme da mogu sve da stignem. Koliko god nije zdravo da se samo gleda u knjigu, toliko nije zdravo ni da se uopšte nijednom ne pogleda. Moji pravi drugari su ponosni na mene. Ali, ima i onih koji su ljubomorni.

Za Mihajla sociologija je nešto najbliže politici, za koju se zainteresovao prošle godine, posle američkih izbora. Voli da istražuje sociološke fenomene. Tema njegovog rada bila je "Kockanje, klađenje i igranje igara na sreću među srednjoškolcima i studentima u Beogradu". Odgovore je našao u anketi sa osam pitanja među učenicima i akademcima. Rezultati su potvrdili njegove hipoteze - da se muškarci više klade, da to podjednako čine i srednjoškolci i studenti, da je najpopularnija sportska kladionica. U Centru za talente "Beograd 2" je tek drugu godinu.

- Odlična stvar je što u centru ne moramo da se bavimo stvarima koje učimo u školi, već pravom naukom - smatra Mihajlo.

- Vrlo često se dešava da u školi učimo gradivo koje nije interesantno, iako volim taj predmet. Dosta zavisi i od profesora. Volim kad vidim da je profesor strastven u tome što radi, da ne dolazi samo u školi da bi odradio svoj posao, da zna više, ima želju da i sam istražuje i to prenese na nas.

Na Internacionalnoj konferencija mladih naučnika društvenih nauka, koja je nazvanično prvenstvo sveta, Mihajlov rad bio je najbolji u veoma jakoj konkurenciji više od 90 takmičara. Sjajni rezultati koje postiže na takmičenjima, ne znače da nema vremena i za druge stvari koje okupiraju njegovu generaciju.

- Za mene ovo nije učenje, već vid zabave, ispunjava me - kaže Mihajlo.

- Imam vremena za druženje, izlaske, odlazak u bisokop. Pored sociologije i politike, zanimaju me biologija i hemija. Nisam još odlučio šta ću studirati. U inostranstvu postoje koledži, gde se u drugoj godini odlučuješ šta ćeš da studiraš što mislim da je dobro.

RASADNIK MLADIH NAUČNIKA

PORED Mihajla, na internacionalnoj Konferenciji mladih naučnika društvenih nauka, zlato iz istorije pripalo je Bogdanu Čairoviću, učeniku OŠ "Drinka Pavlović". Na evropskom prvenstvu iz geografije Srbija je osim Nađinog zlata u konkurenciji juniora osvojila još sedam medalja - srebro i tri bronze u pojedinačnoj konkurenciji, kao i dva treća ekipna mesta. Seniori su poneli dva srebrna i bronzano odličje. Od početka godine polaznici Centra za talente "Beograd dva" su osvojili više od 40 nagrada na republičkim takmičenjima.

Od 2012. godine, kada su počeli da se takmiče, njegovi polaznici su osvojili više od 130 medalja.

IMAMO NAJBOLjU DECU

PREMA rečima Nikole Srzentića, direktora regionalnog Centra za talente "Beograd 2", škole svakog septembra predlažu učenike od sedmog razreda osnovne škole za proces "identifikacije". Tim psihologa Centra priprema testove prema uzrastu, a testiraju se najmanje četiri vrste inteligencije. To je prvi stepenik koji treba preskočiti. Od oko 1.500 prijavljenih, ostaju samo najbolji. Prolaznost na testovima je oko 40 odsto.

- Njihove ideje su fantastične. Oni su budućnost. Treba da ih podržimo da ostvare nešto - kaže Srzentić. - Svako dete je talentovano, samo treba naći za šta. Mislim da imamo najbolju decu. Treba im samo dati šansu da kažu šta hoće.

OPKLADA SA STRICEM

PRE evropskog takmičenja iz geografije, Nađa se kladila sa stricem Goranom Vesićem, zamenikom gradonačelnika Beograda. Nije verovala da će osvojiti zlatnu medalju.

- Rekla sam mu, ako ja osvojim zlato, ti ćeš da otvoriš Tik-tok nalog - priča Nađa. - Tako se i dogodilo. Kada sam čula da sam osvojila zlatnu medalju, nisam mogla da verujem. Od sreće sam htela da skočim u bazen, ali sam ipak odustala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)