OTKRIVAMO: Danijela Štajnfeld PREPRAVILA materijal dokumentarnog filma „Zaceli me“! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 06. 2021. u 18:17

ZA Sarajevo, u avgustu prošle godine, film je trajao 75 minuta, a za Beograd, u aprilu ove godine, 74 minuta. Trenutna verzija filma podignuta je TEK 26. NOVEMBRA. Original filma je „pod ključem“. U trejleru je dodat natpis „2017“, koji originalno ne postoji. Pogledajte!

ОТКРИВАМО: Данијела Штајнфелд ПРЕПРАВИЛА материјал документарног филма „Зацели ме“! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Instagram

Scena u kojoj Danijela saopštava roditeljima da je doživela silovanje u Srbiji „pre 4 i po godine“, u trenutnoj verziji trejlera sadrži natpis godine „2017“, u donjem levom uglu, dok u originalnoj verziji nema tog podatka. Print skrin nove i stare verzije:

Foto: Printskrin

Danijela svojim roditeljima, na srpskom jeziku, izgovara da je doživela silovanje u Srbiji „pre 4 i po godine“, iako u titlu, na engleskom jeziku, piše „pre 4 godine“. Baš u ovom izdvojenom delu scene, u trajanju od 7 sekundi, u prepravljenoj verziji trejlera, piše „2017“, dok u originalnoj ne postoji ovaj podatak. Trejler, kao zvanični promotivni materijal filma, koji sadrži delove scena iz samog dokumentarca, identičan je u obe verzije, osim opisane promene, sa i bez „2017“. Pogledajte:

Trenutni trejler sa dodatkom „2017“, od 1 min 38 sek do 1 min 45 sek:


Originalni trejler bez natpisa „2017“, od 1 min 38 sek do 1 min 45 sek:

Foto: Printskrin


Originalni trejler podignut je 13. marta 2020. na zvaničnu Facebook stranicu filma „Hold Me Right Film“, kao i na platformu Vimeo, do čega se još uvek može doći klikom na centralno dugme „play“, sa naslovne strane zvaničnog sajta filma: www.holdmerightfilm.com.

Trejler bez „2017“ korišćen je u promotivne svrhe za Sarajevo i Palić Film Festival, u avgustu i septembru prošle godine, što je ostalo kao trag na nekoliko mesta.
Dvorana „Abazija“ na Paliću, septembar 2020. godine:


TV Sarajevo (trejler sa prekidima, uz intervju sa Danijelom), avgust 2020. godine:

Trejler je podignut na zvanični Youtube kanal filma 31. avgusta, ali je naknadno prepravljen na samom podignutom materijalu, na način da, na samom Youtube kanalu, za javnost nije dostupna istorija promena niti materijal pre ispravki, o čemu govore brojni tutorijali ove platforme, sa detaljnim uputstvima za administratore, kako se može izmeniti već podignuti materijal, bez ostavljanja traga o izvršenim promenama i bez promene datuma podizanja originalnog materijala.

Jasno je da natpis „2017“ u novoj verziji trejlera, koji beleži samo ovu sitnu izmenu, ali bitnu i suštinsku, služi kako bi se javnosti, kojoj je trejler dostupan, prikazalo i naglasilo da se silovanje dogodilo 4 i po godine u odnosu na 2017. godinu, dakle 2012. godine. Verovatno je ovo bio bitan detalj, kako bi se zaboravilo na podatak koji su mnogi mediji preneli prošlog leta: da je Danijela u filmu priznala da je silovana kada je imala 21 godinu, što bi značilo 2005. godine, a ne 2012. godine.


Na putu od Sarajeva do Beograda, od avgusta do aprila, dokumentrni film „Zaceli me“ skraćen je za 1 minut

Pronašli smo podatke o filmu od prošle i od ove godine, koji dokazuju jasno prikazuju promenu u trajanju filma: sa 75 minuta, na 74 minuta. Sarajevo je gledalo prvu verziju, premijerno u avgustu prošle godine, a Beograd drugu, u aprilu ove godine, nepunih mesec dana nakon što je Danijela objavila da ju je silovao Branislav Lečić 7. maja 2012. godine. Prikaze podataka koji beleže ovu izmenu, videćete na kraju ovog teksta, ali pre toga da se osvrnemo na još neke bitne detalje i informacije.

Saznali smo: Sarajevo Film Festival dobio zabranu slanja materijala filma. Palić ne poseduje kopiju filma. Trenutna verzija dokumentarca izrađena je tek

26. novembra 2020. godine, iako je film premijerno prikazan u avgustu 2020.

Uočivši razliku u trejleru, potrudili smo se da dođemo do originalnog filma, puštenog premijerno u avgustu u Sarajevu, a potom i na Paliću u septembru.
Kako smo saznali, Palićki Festival ne poseduje kopiju filma, jer je glumica pozvana kao gost, film je prikazan revijalno, pa je, kako nam je rečeno, „Danijela sama donela film i sama ga pustila sa svog uređaja“, posle čega je razgovarala sa publikom i novinarima. Bilo je 12 akreditovanih novinara i 40 osoba u publici.
Pokušali smo da dođemo do filma u Sarajevu, kako bismo ga pogledali zbog istraživanja, a ne u svrhe emitovanja. Rečeno nam je da oni nemaju prava na film i da se obratimo vlasnicima filma na holdmerightfilm@gmail.com. Kako smo saznali, organizatori festivala u Sarajevu, već su više puta bili kontaktirani, od kada je pokrenut postupak protiv Lečića, u slučaju silovanja glumice Štajnfeld, sa istom molbom: da im festival pošalje film. O tome je festival obavestio producente filma, Majka Lernera i Danijelu Štajnfeld, koji su strogo zabranili slanje filma trećim licima, kao i bilo kog inserta iz filma, uz dodatak da sve zainteresovane mogu uputiti na zvaničnu mail adresu filma. Redakcija „Večernjih Novosti“ uspela je da dođe do dokumentarca. Dobili smo link, upravo sa google drive diska zvaničnog naloga holdmerightfilm@gmail.com. Sa linka smo skinuli materijal i pogledali film.

Otvorili smo i detalje sa podacima o filmu iz fajla, koji pokazuju sledeće:
- film kreairan 26. novembra 2020. godine
- materijalu u vlasništvu „Hold Me Right Film“
- prvi materijal filma podignut 1. avgusta 2020. godine
- prethodne verzije ne mogu se videti

Print skrin, izvor: google drive naloga holdmerightfilm@gmail.com
 

1. Print skrin 2.Print skrin

Foto: Printskrin



3. Print skrin

Foto: Printskrin



Napominjemo da je ovaj materijal trenutno u opticaju i da je ova verzija bila korišćena za Martovski festival u Beogradu, u aprilu ove godine.

„Zaceli me“: Dokumentarac koji trpi promene

Da podsetimo na deo priče koju smo objavili 6. juna:
Većina medijskih prikaza dokumentarnog filma „Zaceli me“, posle festivala u Sarajevu i Paliću, u avgustu i septembru prošle godine, sadrži podatak da je Danijela u filmu izjavila kako je bila žrtva silovanja kada je imala 21 godinu. Danijela ni prošle ni ove godine nije demantovala ovaj podatak. Na ovaj detalj se nije osvrnula čak ni nakon što je objavila da je silovana 2012. godine, kada je imala 28.
Ni jedan medijski prikaz filma „Zaceli me“ posle Martovskog Festivala u Beogradu, u aprilu ove godine, ne sadrži podatak da je Danijela u filmu rekla da se silovanje dogodilo kada je imala 21 godinu.

Avgust 2020: Danijela u filmu otkrila da je silovana kada je imala 21 godinu (2005.)
Mart 2021: Danijela izjavila da je silovana 7. maja 2012. godine (kada je imala 28)


Pogledali smo, za sada jedinu dostupnu, trenutnu verziju filma „Zaceli me“, kreiranu 26. novembra, u trajanju od 74 minute i 9 sekundi. Utvrdili smo da, u ovoj verziji, ne postoji scena u kojoj Danijela govori da je imala 21 godinu kada je silovana, uprkos svim medijskim izveštajima, posle premijere u Sarajevu u avgustu 2020. godine,
u kojima su novinari prikazali razne scene, uključujući i Danijelinu izjavu, iz samog filma, da je silovana kada je imala 21 godinu.
Ustanovili smo još neke nepravilnosti i nelogičnosti, u verziji dokumentarca koja je trenutno u opticaju, ali ćemo detaljniju analizu obaviti i objaviti naknadno.
Sada ističemo samo još jedan detalj iz filma, koji se razlikuje od Danijeline nedavne izjave za „Nedeljnik“:

Film od 26. novembra 2020, Danijela Štajnfeld o silovatelju:
„Govorio mi je da me želi još od 2010. godine.“

Intervju od 26. juna 2021, Danijela Štajnfeld o Lečiću:
„Pokušavao je da ima seks sa mnom još od novembra 2011. godine.“


Da podsetimo, Lečić i Danijela upoznali su se na snimanju masovne scene u seriji „Vratiće se rode“, 2008. godine. Od tada se nisu viđali ni sarađivali, sve do jeseni 2011. godine, kada su započeli blisku saradnju na predstavi „Dnevna Zapovest“ u Beogradskom Dramskom Pozorištu, čija je premijera bila u novembru 2011.
Da li je spopadanje počelo 2010. ili 2011. godine? Ostaje nejasno.

Pogledajmo obe izjave Danijele Štajnfeld:

Print skrin, izvor: dokumentarac „Zaceli me“, postavljen 26. novembra 2020. godine na google drive naloga holdmerightfilm@gmail.com
 

Foto: Printskrin

Prevod sa engleskog: Govorio mi je da me želi ... od 2010.

Napomena: U ovoj sceni, Danijela govori na engleskom i titl je na engleskom.

Print skirn, izvor: „Nedeljnik“, objavljen 24. juna 2021. godine

 

Foto: Printskrin




Kako je film od početnih 75 minuta, spao na sadašnjih 74 minuta?

Festivali u Sarajevu i Paliću prošlog leta, kao i Danijela na kanalima filma, prikazali su podatke o filmu „Zaceli me“ / „Hold Me Right“, koji uključuju i trajanje: 75 minuta. Martovski festival u Beogradu, u aprilu ove godine, prikazao je te iste podatke o filmu, sa jedinom promenom, i to u trajanju: 74 minuta.
Napominjemo da je razlika od 1 minuta, za film, vrlo značajna. Ne sećamo se da se ikada dogodilo da sam dokumentarni film ili bilo koji zvanični materijal filma, poput trejlera, pretrpi naknadne promene. Čak ne znamo ni za slučaj prekrajanja igranog filma. Dokumentarni film, koji bi trebalo da predstavlja stvarnost, iako smo svesni da to nije uvek tako i da je autor dokumentarca kreator stvarnosti i svoje istine, svakako ne bi smeo da bude materijal za krojenje, posebno ako je sadržaj filma pokrenuo medije, uznemirio javnost i izazvao nadležne organe da pokrenu postpupak.

Print skrin (levo), izvor: Sarajevo Film Festival, avgust 2020.
Print skrin (desno), izvor: Palić Film Festival, septembar 2020.
 

Foto: Printskrin


Print skir, izvor: Instagram stranica “Hold Me Right Film”, avgust 2020.
 

Foto: Printskrin


Print skrin (levo), izvor: Martovski Festival Beograd, april 2021.
Print skrin (desno), izvor: Dom Omladine, Martovski Festival Beograd, april 2021.
 

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)