ŠTA KAŽE VREMENSKA PROGNOZA? Meteorolog Đurić otkriva da li strašno nevreme u Češkoj može da se prenese na Srbiju

Novosti online

25. 06. 2021. u 15:32

NA jugu Češke oko mesta Bžeclav i Hodonjin poginulo je najmanje troje ljudi, a oko 200 njih je povređeno kada je razorni tornado pogodio ovu oblast.

ШТА КАЖЕ ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА? Метеоролог Ђурић открива да ли страшно невреме у Чешкој може да се пренесе на Србију

Foto: Tviter/Printskrin/@BNONews

Uz ljudske žrtve, je napravio veliku materijalnu štetu i za sobom ostavio oboreno drveće i da desetine razrušenih kuća.

Tornado je iznenadio mnoge, jer iako ova pojava nije strana, ovakvog intenziteta retko kada pogađa zemlje u Evropi. Meteorolog Đorđe Đurić otkrio je koliko je tornado zapravo čest i da li nakon njegove pojave u Češkoj ima razloga za strah od sličnog scenarija u našoj zemlji.

- Već danima se iznad juga i istoka Evrope nalazi veoma topla vazdušna masa koja stiže sa severa Afrike, ovim je obuhvaćena i naša zemlja. S druge strane zapad Evrope je pod uticajem svežije klime koja dolazi sa Antarktika.  Kada je u pitanju Češka desilo se to da se ona našla tačno između stvaranja te dve vazdušne mase. To je iznad kopna centralne Evrope dovelo do brzog stvaranja vremenskih procesa u vidu nevremena, pljuskova, pa i tornada - istakao je Đurić.

Kako kaže, mnogi misle da se tornado ne događa često u Evropi, ali da to nije u potpunosti tačno.

- Tornado je pojava koja se događa u Evropi godišnje u proseku oko 100 puta, ali su znatno manjeg intenziteta nego oni u Americi, gde se dešavaju godišnje i do 1.000 puta. Važno je samo napomenuti da oni nisu retkost ni u Evopi - kaže Đurić i napominje da je pre nekoliko dana jedan tornado pogodio i jug Belgije.

- U našoj zemlji su se događala tornada u Pančevu, Jagodi... Neki se i sećaju tornada 2013. godine u Vojvodini, u Tordi i Somboru. Oni su takođe rušili krovove sa kuća, ali su bili znatno manjeg intenziteta nego ovaj koji je pogodio Češku.

Meteorolog ističe da za sada nema razloga za strah, ali da se ipak tornado ne može predvideti.

- Tornado može da se javi bilo gde u svetu, jedino se ne javlja na Antarktiku. Njegova jačina zavisi od mnogo faktora. Naravno, moguć je i u Srbiji, kao što se i u prošlosti dešavalo. Za sada nema razloga za strah. Međutim, tornado ne može da se predvidi. Može da se vidi da li neko područje spada u rizično, ali tačna lokacija ne može. Nekoliko dana unapred ljudi kao i za sve ostale nepogode mogu biti obavešteni, da budu priremljeni i u pripravnosti, ali samo nekoliko minuta ranije može biti poznata tačna lokacija. Što je u najvećem broju slučajeva sasvim dovoljno vremena da građani odu u skloništa i izbegnu opasnost - navodi Đorđe Đurić.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili