OD MUČNINE, DIJAREJE, DO NERVOZE I MODRICA: Prepoznajte znake nedostatka cinka

I. K.

09. 06. 2023. u 16:34

UZROK pada imuniteta, smanjenog apetita, poremećaja čula ukusa i mirisa ili smanjenja seksualne želje može da bude deficit cinka u organizmu.

ОД МУЧНИНЕ, ДИЈАРЕЈЕ, ДО НЕРВОЗЕ И МОДРИЦА: Препознајте знаке недостатка цинка

Foto Shutterstock

Deficit ovog minerala je relativno čest, pogotovo u nerazvijenim i zemlljama u razvoju, što je i razlog zašto je Svetska zdravstvena organizacija uvela program suplementacije cinkom u zemljama u razvoju, jer je nedostatak ovog minerala svrstan na peto mesto uzroka za nastanak različitih bolesti.

Cink je esencijalni mineral, koji ljudski organizam ne proizvodi sam već ga sintetiše iz hrane koju jedemo. Cink u hrani najčešće se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, i nešto manje u onima biljnog porekla. Namirnice bogate ovim mineralom su pre svega crvena mesa - najviše ga ima u govedini, jagnjetini i jetri. Zatim, izvor cinka je i mleko, kao i mlečni proizvodi. Prisutan je u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta. Cinkom su bogati i orašasti plodovi, riblje i živinsko meso, kao i integralne žitarice.

Koliko je cink važan mineral za dobro zdravlje svedoči i činjenica da je priroda uredila tako da majčino mleko sadrži čak dva miligrama cinka, što je u stvari dnevna doza koju bi novorođenčad ili najmlađi trebalo da unose. Telo odraslog čoveka trebalo bi da sadrži oko dva ili tri grama cinka, pa se čak i najmanji deficit lako i brzo oseti.

Ova stanja ukazuju na nedostatak cinka u organizmu:

Probavne tegobe

Cink "radi" sa proteinima u svakom organu i pomaže skoro 100 različitih procesa, od kojih je jedan varenje. Cink deluje kao kofaktor u velikom broju gastrointestinalnih aktivnosti, što znači da telo ne može da vari hranu i apsorbuje hranljive materije bez njega. Često simptome kao što su mučnina, povraćanje ili dijareja tumače isključivo kao netoleranciju glutena. Umesto toga, možda je problem nedostatak cinka. Razmislite o dodavanju hrane bogate cinkom.

Osetljivost na bol

Ako mišići bole nekoliko dana nakon treninga ili imate modrice koje se zadržavaju duže vremena, obratite pažnju. Nedostatak cinka usporava zarastanje rana. Saniranje bola je individualno, i ne postoji čvrsto pravilo o vremenu za oporavak. Međutim, ako jako sporo vidite promene koje vaše telo obavlja, nedostatak cinka može biti krivac.

Poremećaj čula

Ovaj simptom se postepeno ispoljava i može da bude veoma suptilan. To ima veze sa percepcijom ukusa, što može biti vezano za to kako inače osećate ukus hrane. Pošto se većina receptora za ukuse nalazi u nosnoj šupljini, ova dva čula su neraskidivo povezana. Cink je presudan za potpunu funkcionalnu percepciju ukusa, tako da ako počnete da shvatate da ne osećate ukus ili miris hrane, kao što ste inače navikli, to može da bude zato što imate nizak nivo cinka u organizmu.

Erektilna disfunkcija

Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak cinka jedan od glavnih problema prilikom planiranja trudnoće. Naime, to je zato što nedostatak cinka može dovesti do impotencije kod muškaraca. Do ovog problema dolazi jer cink omogućava muškom telu da proizvodi testosteron. Zbog toga nizak nivo cinka može uticati na erektilnu disfunkciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna