SVAKOG DANA JEDNA ŽENA UMRE, A OBOLE TRI: Karcinom jajnika - Nije najčešći, ali je najsmrtonosniji

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 06. 2023. u 10:50

SRBIJU prati poražavajuća statistika: svakog dana tri žene obole, a jedna premine od najsmrtonosnijeg - ginekološkog karcinoma. Karcinom jajnika nije najzastupljenije maligno oboljenje, ali je među najsmrtonosnijim.

СВАКОГ ДАНА ЈЕДНА ЖЕНА УМРЕ, А ОБОЛЕ ТРИ: Карцином јајника - Није најчешћи, али је најсмртоноснији

Foto Shutterstock

Učestalost obolevanja i smrtnosti slična je u Evropi i Americi, zbog čega stručnjci apeluju da se na ginekološki pregled ide bar jednom godišnje.

- Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju, a mogu se javiti kao oticanje stomaka, neredovna stolica, nadimanje, povraćanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku - kaže profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije. - Nespecifičnost simptoma dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze. Više do 60 odsto pacijentkinja u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u trećem ili četvrtom stadijumu. Tada je prognoza petogodišnjeg preživaljavanja svega 30 do 40 odsto.

Profesor Stefanović naglašava da je idealno da se karcinom ovarijuma otkrije što je ranije moguće, ali da se to po pravilu dešava slučajno, jer ne postoji precizna ciljana dijagnostika. Ipak, postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj ovog oboljenja.

- To je na prvo mestu starosna dob, jer uglavnom obolevaju starije žene - kaže naš sagovornik. - Uz to ključan je i stil života, reproduktivna i porodična istorija bolesti. Zato je prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede.

Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice "Progovori", takođe, upućuje apel da žene redovno odlaze na ginekološke preglede, brinu o vlastitom zdravlju i budu informisane.

Oboli jedna od 78 žena

Po učestalosti karcinom jajnika je na sedmom mestu. Prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena oboli od ovog maligniteta.

- Deset godina je kako smo progovorile i kako podižemo svest o raku jajnika, edukujemo, sarađujemo sa zdravstvenim vlastima, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi - rekla je Gorica Đokić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice "Progovori".

Udruženje je osnovano sa ciljem da se što brže i što konkretnije pomogne pacijentkinjama koje boluju od ove teške bolesti. Ova bolest u Srbiji godišnje odnese 450 života.

- Kao što nam je svaki dan važan, tako nam je i svaka terapija važna - kaže Đokićeva. - Uključivanjem hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomoglo bi da duže žive i imaju bolji kvalitet života.

Direktorka Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Vesna Vuković Kojović istakla je da je lečenje pacijentkinja obolelih od raka jajnika u Srbiji u velikoj meri usklađeno sa globalnim preporukama i obuhvata i primenu inovativnih lekova:

- Prvi inovativni lek za karcinom jajnika RFZO je obezbedio 2017. godine i od tada je inovativna terpija obezbeđena za oko 800 pacijentkinja. Trenutno se inovativnim terapijama leči oko 150 žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a