KAD JE PRAVO VREME DA SE MISLI NA SAVRŠEN OSMEH: Već od pete godine dete može da nosi protezu

I. K.

15. 05. 2023. u 09:50

PRAVILAN rast i razvoj deteta trebalo bi obezbediti od najranijeg uzrasta. Jedan od pregleda koje dete ne bi trebalo da propusti je i odlazak kod stomatologa.

КАД ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ ДА СЕ МИСЛИ НА САВРШЕН ОСМЕХ: Већ од пете године дете може да носи протезу

Foto: Free Images Pixabay

- Pri kliničkom pregledu kod dece od tri do pet godina vrlo često uočavamo da imaju nepravilan raspored zuba (krive zube) i neadekvatne međusobne odnose zubnih nizova - kaže za "Dr novosti" Nataša Vukadinović, stomatolog. -  Sve ovo ukazuje da posledica krivih zuba nije genetika nego loše navike, disanje na usta, pogrešno pozicioniranje jezika, infantilno gutanje i sisanje palca.

Prema njenim rečima, kada dete konstantno diše na usta, jezik se spušta na dno usta što za posledicu ima nepravilan razvoj gornje i donje vilice, nemamo dovoljno prostora da zubi pri nicanju zauzmu pravilan položaj.

 - Zato se i smatra da prvo treba korigovati štetne navike pa tek onda složiti zube u pravilan položaj i postići stabilan zagrižaj - dodaje naša sagovornica.

Foto: Free Images Pixabay

Doktorka Vukadinović kaže da se  od treće do pete godine terapija započinje funkcionalnim silikonskim aparatima, koji su udobni za nošenje ,dete se polako navikava na njih, nose se celu noć i jedan sat tokom dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega