NIKAD NE ISKLJUČUJTE KOMPLIKACIJE: Operacija kuka, iako spasonosna, može da ostavi posledice

I. K.

14. 05. 2023. u 09:50

SVAKA operacija sa sobom nosi mogućnost pojave komplikacija.

НИКАД НЕ ИСКЉУЧУЈТЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ: Операција кука, иако спасоносна, може да остави последице

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Što je operativni zahvat veći to su i posledice teže. U redu komplikovanih hirurških procedura je i široko rasprostranjena ugradnja veštačkog kuka.

- Tokom samog zahvata moguće su povrede krvnih sudova ili nerava, prelomi natkolene ili karlične kosti - kaže za "Dr novosti" Nemanja Slavković, ortoped. -  Ove komplikacije su češće kod pacijenata koji su prethodno operativno lečeni u regiji kuka, bilo zbog razvojnih bolesti, bilo zbog povreda. Najteža postoperativna komplikacija je infekcija veštačkog zgloba koja predstavlja veliki izazov za lečenje koje može biti višegodišnje i povezano s ponovnom operacijom ili više njih.

- Pored toga treba pomenuti i nestabilnost, tj. iščašenja veštačkog zgloba koji se mora reponirati, tj. "vratiti na mesto" često isključivo u anesteziji i predstavlja drugi najčešći razlog za ponovne operacije.

Foto: V. Danilov

Dr Nemanja Slavković

Doktor Slavković napominje da je postopertivno stvaranje krvnog ugruška ili tromba u dubokim venama nogu i moguća plućna embolija češća kod pacijenata koji su već imali ovu bolest i dešavaju se ponekad uprkos standardizovanoj medikamentoznoj i mehaničkoj profilaksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Kako postati i ostati br. 1 u onome što radite?