EMFIZEM PLUĆA ZBOG PUŠENJA: Nedostatak vazduha često je posledica oboljenja zbog kog se završi na kiseoniku

I. K.

21. 05. 2023. u 12:00

OSEĆAJ gušenja i nedostatka vazduha najčešći su simptomi bolesti pluća., ali oni se javljuju i zbog različitih degenerativnih promena.

ЕМФИЗЕМ ПЛУЋА ЗБОГ ПУШЕЊА: Недостатак ваздуха често је последица обољења због ког се заврши на кисеонику

Foto Shutterstock

Prema rečima pulmologa, dr Tatjane Radosavljević, emfizem pluća je bolest koja se karakteriše uništavanjem plemenitog plućnog tkiva - alveola, koje se stapaju u tzv. bule, i kao takve ne mogu učestvovati u razmeni gasova.

- U tim delovima pluća zadržava se "zarobljeni vazduh", čime se smanjuju kapaciteti pluća. Emfizem pluća sa hroničnim obstruktivim bronhitisom čini bolest koja se zove hronična opstruktivna bolest pluća - kaže dr Radosavljević. - Pacijenti sa emfizemom imaju zamaranje i pri obavljanju osnovnih životnih aktivnosti, koriste pri disanju pomoćnu disajnu muskulaturu i neretko se podupiri rukama dok sede na krevetu da bi lakše izdahnuli vazduh. Vremenom, i kod njih se uključuje dugotrajna terapija kiseonikom.

Doktorka Radosavljević napominje da je  osnovni uzrok emfizema pušenje, ali ima i jako teških oblika koji su nasledno uslovljeni i javljaju se ranije u životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024