OPREZ AKO STE SRČANI, ILI KARDIOVASKULARNI BOLESNIK: Kad naglo otopli, najviše trpe srce i krvni sudovi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 05. 2023. u 14:00

PORAST temperature koji se beleži ovih dana najteže podnose kardiovaskularni pacijenti.

ОПРЕЗ АКО СТЕ СРЧАНИ, ИЛИ КАРДИОВАСКУЛАРНИ БОЛЕСНИК: Кад нагло отопли, највише трпе срце и крвни судови

Foto Shutterstock

Krvni sudovi zahvaćeni aterosklerozom, kao i oslabljeno srce teško se prilagođavaju temperaturnim promenama, a dodatno opterećenje nastaje ako se pacijent izlaže naporu, previše se utopljava, neodgovarajuće hrani i neredovno uzima terapiju.

Doktor Ivana Stefanović, specijalista urgentne medicine kaže da Zavod za hitnu medicinsku temperturu kada iz hladnog prelazimo u otopljavanje najviše poziva za hitne intervencije dobijaju upravo od obolelih od kardiovaskularnih bolesti:

- Suština je da je unutrašnja temperatura organizma 37 stepeni Celzijusovih i svaka njena promena je dodatni napor za obolelo srce i krvne sudove. Oni su na prvoj liniji angažovanja da organizam održi ovu tempertureu. Otopljenje uzrokuje širenje perifernih krvnih sudova i pad pritiska. Ukoliko je pri tome pacijent previše utopljen ili ne skine jaknu kada je u zatvorenom prostoru, može da dođe do kolapsa, koji je prolazan, ali može da zahteva i hospitalizaciju, ukoliko je srce uskraćeno za odgovarajuću količinu kiseonika.

Promenljive vremenske prilike koje nas, prema najavama meteorologa, čekaju tokom celog aprila uzrokovaće tegobe svim hronično obolelim. Kiša najviše smeta obolelima od hronične opstruktivne bolesti (HOBP) i astme, a zahlađenje hipertenzičarima.

- Pacijenti koji boluju od bolesti pluća često imaju dramatična pogoršanja i epizode gušenja, a osim vremenskih prilika razlog je i što se ne pridržavaju propisane terapije, a mnogi od njih su i pušači - kaže dr Stefanović. - Njima se zbog pogoršanja bolesti urgentno daju jaki lekovi da bi prodisali, ali trebalo bi da se zna da ti lekovi imaju neželjene efekte i da često ubrzavaju rad srca, pa se lekari dugo bore da stabilizuju pacijenta. Zato je važno da se pridržavaju saveta ordinirajućeg pulmologa i da idu na češće kontrole, dokle god su promenljivi vremenski uslovi.

OPREZNO SA ČAJEVIMA OD GLOGA

Foto Shutterstock

DOKTORKA Ivana Stefanović savetuje srčane bolesnike da oprezno uzimaju čajeve i preparate na bazi gloga:

- Glog ima aktivnu supstancu koja usporava rad srca i to može da bude opasno. Svi kardiovaskularni pacijenti bi trebalo da potraže savet od svog lekara da li i kada mogu da koriste ovu lekovitu biljku, jer ona negativno deluje u interakciji sa određenim lekovima.

Kada dođe do naglog zahlađenja lekari najviše posla imaju sa rastom krvnog pritiska.

- Svi oboleli od hipertenzije trebalo bi sa zahlađenjem da češće mere krvni pritisak i da po potrebi koriguju terapiju - kaže dr Stefanović. - Savet koji lek i kada bi trebalo da ga popiju mogu da dobiju od ordinirajućeg lekara ili u savetovalištu Hitne pomoći.

Od uticaja vremenskih prilika nisu pošteđene ni zdrave osobe. U domovima zdravlja lekari usled kolebanja temperature imaju povećan broj pacijenata koji se žale na bolove u kostima, mišićima i zglobovima, a neretko i na pogoršanje bolova u leđima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)