SKUP ONKOLOGA U BEOGRADU: Održana prva UMOS Škola za maligne tumore digestivnog trakta

Novosti online

04. 04. 2023. u 10:14

PRVA Škola za maligne tumore digestivnog trakta Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS) održana je u Beogradu 31. marta i 01. aprila 2023. godine, sa više od 200 učesnika.

СКУП ОНКОЛОГА У БЕОГРАДУ: Одржана прва УМОС Школа за малигне туморе дигестивног тракта

Foto: UMOS

Kao jedan od najznačajnijih skupova u oblasti onkologije, Škola je bila odlična prilika da domaći i stručnjaci iz regiona razmene znanja i iskustva u lečenju ovih maligniteta.

Tokom dva dana rada, razmotreni su stavovi, ali i otvorena pitanja o dijagnostici i lečenju malignih tumora digestivnog trakta. Ranije javljanje lekaru, potpuna dijagnostika, multidisciplinarno odlučivanje precizirani su kao osnova uspešnog lečenja. Takođe, na skupu je zaključeno i da postoji potreba za širim spektrom  lekova na Listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), pogotovo u tumorima gornjeg digestivnog trakta.

Doktor Davorin Radosavljević, predsednik UMOS, istakao je da su ovakvi stručni skupovi od izuzetnog značaja za unapređenje procesa lečenja i dijagnostike, razmenu iskustava, kao i kontinuiranu edukaciju u oblasti medikalne onkologije, naročito važnu za mlade lekare. Doktor Radosavljević podsetio je da je Udruženje medikalnih onkologa u prošloj godini organizovalo više stručnih skupova na temu borbe protiv najsmrtonosnijih maligniteta - karcinoma pluća, karcinoma dojke, ginekoloških karcinoma i karcinoma debelog creva.

Na ovom edukativnom, multidisciplinarnom skupu učestvovalo je više od dve stotine stručnjaka iz Srbije i regiona, iz oblasti medikalne i radijacione onkologije, hirurgije, radiologije, gastroenterologije, patologije i drugih specijalističkih oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije