HEMOROIDI SE PRVO "SPALJUJU" ILI "PODVEZUJU": Lečenje bolnih šuljeva nekad je moguće jedino hirurški

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 03. 2023. u 15:15

KOJU metodu za lečenje hemoroida će da predloži lekar, zavisi od stepena hemoroidalne bolesti.

ХЕМОРОИДИ СЕ ПРВО СПАЉУЈУ ИЛИ ПОДВЕЗУЈУ: Лечење болних шуљева некад је могуће једино хируршки

Foto Shutterstock

Hirurško lečenje, isecanjem i otklanjanjem ovih promena, omogućava najdugoročnije rezultate. Ali, pošto hirurgija može da dovede i do neželjenih posledica, ona nije prva metoda izbora, a istovremeno je i najbolnija.

Doktor Jelena Petrović Šunderić, kolorektalni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se kod unutrašnjih hemoroida, prvog i drugog stepena, koji uglavnom samo krvare ili minimalno ispadaju iz anusa, mogu primeniti dve metode lečenja:

- Jedna od novijih metoda je "spaljivanje" hemoroida i njen cilj je da dođe do zgrušavanja krvnih sudova i "topljenja" kolagena uz stvaranje ožiljnog tkiva koje bi uklonilo uzrok krvarenja i fiksiralo ostatak hemoroida na anatomskom mestu kako više ne bi ispadao iz anusa.

Druga metoda je "podvezivanje" hemoroidalnih promena.

- Podvezivanje može da se radi pomoću elastičnih gumica ili hirurškim putem šavovima pod kontrolom oka ili ultrazvuka - kaže dr Petrović Šunderić. - Cilj ove metode je da bez otklanjanja tkiva i primene termike ponudi najbolje rešenje pacijentu. Elastični konci se po pravilu plasiraju na tkivo iznad hemoroida, a ne na sam hemoroid, i imaju zadatak da naprave ožiljak iznad samog hemoroidalnog čvora koji onemogućava ponovno upadanje u analni kanal i time dalju iritaciju. Ova metoda se može češće ponavljati, ali ne sme da bude bolna, već se oseća nelagodnost nekoliko dana.

Naša sagovornica navodi da se kod hirurškog podvezivanja podveže sam koren hemoroida i izvrši njegovo smanjivanje celom dužinom. Kada se primenjuje ova metoda česte su neprijatnosti koje traju nekoliko dana, a mogu se javiti i infekcije, fistule, krvarenja i slične komplikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje