PRAVI NAČIN DA SMRŠATE: Ograničavanje kalorija efikasnije od autofagije

I. K.

03. 03. 2023. u 10:44

GUBITAK težine može da se ostvari ograničenjem kalorija i smanjenjem broja obilnih obroka, ali i autofagijom, odnosno izbegavanjem uzimanja hrane u doređeno doba dana.

ПРАВИ НАЧИН ДА СМРШАТЕ: Ограничавање калорија ефикасније од аутофагије

Foto Shutterstock

Odgovorom na pitanje koja je od ove dve metode efikasnija bavila se nova studija. Autofagija, ili konzumiranje hrane u određenim vremenskim intervalima, jedna je od metoda koja je sve popularnija poslednjih godina. Međutim, istraživači i dalje rade na tome da shvate da li i kako vreme konzumiranja hrane utiče na gubitak težine.

Nedavna studija objavljena u Journal of the American Heart Association otkrila je da učestalost i veličina obroka imaju značajniji uticaj na gojaznost od vremenskog okvira obroka. Rezultati pokazuju da ograničavanje ishrane na određena doba dana može da bude neefikasno za ljude da izgube težinu na duži rok.

U studiju o načinu delovanja ograničenja kalorija na telesnu težinu bilo je uključeno 547 učesnika iz tri različita zdravstvena sistema. Istraživači su prikupljali informacije o učesnicima putem elektronskih zdravstvenih kartona i korišćenjem specijalizovane mobilne aplikacije pod nazivom Daily24.

Učesnici su mogli da snime kada su jeli, veličinu obroka, vreme kada su otišli na spavanje i kada su se probudili. Za svaki snimljeni obrok, učesnici su procenili veličinu obroka na manje od 500 kalorija (mali), 500 do 1.000 kalorija (srednji) ili više od 1.000 kalorija (veliki).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)