NESANICU LEČE I ANTIHISTAMINICIMA: Problem sa nespavanjem ima svaka druga osoba

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

16. 02. 2023. u 15:00

GOTOVO polovina odraslih, prema procenama stručnjaka, ima simptome nesanice, dok se klinička dijagnoza insomnije postavlja svega kod 10 do 15 odsto ove populacije.

НЕСАНИЦУ ЛЕЧЕ И АНТИХИСТАМИНИЦИМА: Проблем са неспавањем има свака друга особа

foto Nikola Skenderija

 Dakle, oni koji se nisu obratili za pomoć lekaru, nesanicu pokušavaju da leče na svoju ruku, u čemu uglavnom ne uspevaju, pa zapadaju u začarani krug neispavanosti, nervoze, loše koncentracije, sve do pojave simptoma narušenog fizičkog zdravlja.

U intervjuu za "Novosti" dr Maša Kovačević, specijalista neurologije Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da studije iz pojedinih evropskih zemalja pokazuju da četvrtina opšte populacije povremeno koristi neki vid lečenja nesanice bez prethodnog obraćanja lekaru:

- Najčešće korišćene supstance za "samolečenje" nesanice su alkoholna pića, preparati marihuane, lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta, kao što su antihistaminici, melatoninski ili biljni preparati. Mnoge od ovih supstanci su skromne terapijske efikasnosti, ali mogu da dovedu do brojnih neželjenih efekata, pa čak i zavisnosti, zbog čega se njihova upotreba nikako ne preporučuje.

* Na osnovu kojih kriterijuma se postavlja dijagnoza?

- Klinička definicija nesanice kao oboljenja podrazumeva poremećaj kontinuiteta spavanja koji se javlja uprkos odgovarajućim uslovima za spavanje, i dovodi do poremećaja dnevne funkcionalnosti. Ti poremećaji skopčani sa nesanicom mogu da budu umor i dnevna pospanost, poremećaj pažnje, koncentracije ili pamćenja, poremećaj raspoloženja i razdražljivost, smanjena motivacija, neuspeh u društvenim ili poslovnim aktivnostima, sklonost ka greškama, napetost, glavobolje, stomačne smetnje, kao i zabrinutost i strah u vezi sa spavanjem.

* Koliko dugo mogu da traju ovi simptomi dok ne ukažu da je reč o poremećaju?

- Nesanica može da se javi kao kratkotrajna, obično povezana sa nekim stresnim događajem, ili kao hronični poremećaj, kada tegobe postoje duže od tri meseca. Pri tome, poremećaj kontinuiteta spavanja obuhvata otežano uspavljivanje, česta razbuđivanja u toku noći, otežano ponovno uspavljivanje, preuranjeno jutarnje buđenje ili spavanje nakon kojeg se osoba ne oseća okrepljeno.

foto Nikola Skenderija

* U kom životnom periodu je nesanica najčešća?

- Najčešća je kod starijih od 65 godina, verovatno usled čestog postojanja udruženih bolesti, odnosno komorbiditeta, koji mogu dovesti do nesanice ili kod kojih je nesanica deo kompleksne kliničke slike. Nije poznato da li među zdravim starijim osobama postoji povećan rizik od njene pojave. Žene su, takođe, predisponirane na pojavu nesanice, pogotovu u postmenopauzi. Mnogi psihosocijalni faktori mogu izazvati njen nastanak, poput izloženosti hroničnom stresu na poslu, smenskog rada ili gubitka bliske osobe, razvoda ili porodičnog nasilja. Osobe sklone preteranoj brizi ili perfekcionizmu često imaju poremećaj spavanja. Ipak, važno je istaći da se nesanica može javiti kod osoba bilo kog uzrasta, pola, rase ili socioekonomske situacije, pa čak i kod dece, kod koje ima svoje specifične obrasce ispoljavanja.

* Mogu li se odrediti najčešći uzroci nesanice?

- Iz same definicije nesanice lako se vidi da se ovaj termin ne odnosi na jedinstvenu bolest, već čitav spektar različitih kliničkih entiteta za koje je zajednička osobina da remete kontinuitet spavanja. Prema uzroku nesanice možemo razlikovati više entiteta, kao što su idiopatska insomnija, koja počinje u detinjstvu i koja je verovatno genetski uslovljena ili psihofiziološka insomnija, u kojoj su oboleli jako zabrinuti zbog svog lošeg spavanja, zbog čega bivaju još razbuđeniji u vreme kada bi trebalo da spavaju i posledično još lošije spavaju.

* Postoji nekad i pogrešan utisak o kvalitetu sna.

-Da, to je paradoksalna insomnija u kojoj bolesnici imaju subjektivan osećaj lošeg spavanja koji značajno odstupa od objektivnih pokazatelja i koja je u neskladu sa stepenom dnevnih tegoba. Ovi bolesnici nemaju velike smetnje u dnevnoj funkcionalnosti uprkos tome što prijavljuju težak poremećaj spavanja. Nesanica može biti i posledica nekih poremećaja telesnog ili mentalnog zdravlja i kod takvih pacijenata je neophodno lečiti je nezavisno od primarnog oboljenja.

LOŠ UTICAJ EKRANA

* Koliko spavanje u toku dana utiče na pojavu nesanice?

- Posebnu pažnju zahteva nesanica uzrokovana tzv. "neadekvatnom higijenom spavanja". Ovaj poremećaj je jako čest i odnosi se na ponašanje koje dovodi do povišene razbuđenosti u vreme kada je poželjno da zaspimo. Pod ovim podrazumevamo spavanje u toku dana, konzumaciju alkoholnih ili kofeinskih pića, pušenje, pogotovu u večernjim satima, ali i preteranu izloženost elektronskim uređajima i ekranima i u večernjim satima, koja odlikuje naše savremene navike.

* Koliko ozbiljno nesanica može da naruši zdravlje?

- Hronična nesanica dovodi do poremećaja funkcije endokrinih žlezda. Kao direktna posledica toga nastupa poremećaj funkcije štitne i nadbubrežne žlezde, što dovodi do porasta hormona stresa i povišenog lučenja molekula koji posreduju u nastanku zapaljenja. Ovi mehanizmi dovode do poremećaja arterijskog pritiska, ali i ateroskleroze koja posledično može dovesti do infarkta srca ili moždanog udara, kao i brojnih drugih poremećaja, kao što su šećerna bolest, gojaznost ili astma. Refluksna bolest želuca ima dvosmerni odnos sa nesanicom u kome tegobe uzrokovane refluksom ometaju spavanje i dovode do nesanice, a ona posredstvom hormona stresa povećava lučenje želudačne kiseline i pogoršava simptome refluksne bolesti. Time dovodeći do "začaranog kruga" u kome se simptomi i jednog i drugog poremećaja kontinuirano pogoršavaju uslovljeni međusobnom interakcijom.

* Ima li efikasne terapije za nesanicu?

- Postoje brojne terapijske mogućnosti u lečenju nesanice koje iz didaktičkih razloga odvajamo u grupu nefarmakoloških mera i farmakološke terapije, odnosno lekova. Kognitivno bihevioralna terapija insomnije je nefarmakološka mera lečenja koja je zbog svoje efikasnosti preporučena kao terapija prve linije u ovom poremećaju.

* Šta podrazumeva nefarmakološka terapija?

- Ona se sastoji od četiri komponente: kontrole stimulusa, restrikcije i higijene spavanja i kognitivne terapije. Kontrola stimulusa i restrikcija spavanja se odnose na jednostavne mere kojima se strogo ograničavaju aktivnosti u spavaćoj sobi i vreme provedeno u krevetu, čime se reparira narušena spona između boravka u krevetu i spavanja. Higijena spavanja zahteva edukaciju pacijenata o tome koje navike koje ih ometaju u dobrom spavanju, kao što su preterano dnevno spavanje, obilni obroci kasno tokom dana, upotreba elektronskih naprava pre spavanja, konzumacija alkoholnih ili kofeinskih napitaka i slično. Ovaj korak je neophodan za sve obolele od nesanice, ali je za većinu nažalost nedovoljan za potpunu kontrolu simptoma. Kognitivna terapija podrazumeva psihoterapijski tretman sa obučenim terapeutom čiji cilj je otkrivanje pacijentovih disfunkcionalnih verovanja o spavanju koja dovode do preterane brige i frustracije izazvane nezadovoljstvom spavanjem, ali i rešavanje drugih problema sa mentalnim zdravljem poput anksioznosti ili depresije koji ometaju kvalitetno spavanje.

foto Nikola Skenderija

* Koliko je efikasan ovaj vid lečenja?

- Studije su pokazale da je kognitivno bihevioralna terapija efikasna kod između 60 i 80 odsto obolelih, ali i da se povoljni efekti lečenja održavaju mesecima i godinama nakon prekida terapije. Kod nekih se čak povećava sa vremenom.

* A, lekovi?

- Postoje četiri klase lekova koji se mogu koristiti za lečenje nesanice, od kojih su mnogi dostupni i u našoj zemlji. Njihova inicijalna efikasnost u kontroli simptoma je slična kao kod kognitivno bihevioralne terapije, ali je trajanje efekta daleko manje i ne održava se nakon obustave terapije. Štaviše, lekovi imaju i neželjene efekte koji se uvek moraju uzeti u obzir pri odabiru vida lečenja. Zbog toga se farmakološka terapija nesanice preporučuje samo onda kada je kognitivno bihevioralna terapija nedostupna ili neefikasna.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)