ZATEGNITE SE UZ VEŽBE SA LOPTOM: Dovoljno vam je pola sata dnevno, a jačate ključne mišiće

V. N.

23. 01. 2023. u 21:37

NIJE lako da se posle praznovanja vratite u pojačanu fizičku aktivnost. Obilna trpeza i više dana odmora mnoge čine tromim i bezvoljnim.

ЗАТЕГНИТЕ СЕ УЗ ВЕЖБЕ СА ЛОПТОМ: Довољно вам је пола сата дневно, а јачате кључне мишиће

Foto: Shutterstock

Da bi se ovo stanje prevazišlo najbolje je da se primenjuje rekreacija koja nije previše naporna, a pomaže telu da postane fizički aktivnije.

Za početak, trudite se da smanjite porcije obroka, hodajte što više i unosite dovoljno tečnosti, pre svega vode. To će da pomogne organizmu u pripremi za rekreativne zahteve.

Kada uđete u "niski start" za povratak redovnoj fizičkoj aktivnosti nemojte odmah da primenjujete zahtevne aerobne treninge i ispitujete svoju izdržljivost. Postepeno jačajte mišiće i prilagođavajte ih na napor.

Predlažemo vam nekoliko efikasnih vežbi sa loptom. One su statične i nisu zahtevne u aerobnom smislu, ali vrlo efikasno jačaju ključne mišićne grupe i mogu da vam pomognu da se zategnete kao struna.

Ovaj set vežbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

Podizanje kukova

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između kolena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite levu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Donji trbušnjaci

Lezite na leđa, podignite noge i savijte u kolenima.  Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa ponovite dva puta po 12 ponavljanja.

Foto Shutterstock

Kotrljanje po butinama

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji deo leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

Sklekovi

Namestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vežbu 12 puta, pa promenite stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024