UBRZAJTE OPORAVAK POSLE PREHLADE: Ove namirnice pomoći će vam da se lakše izborite sa posledicama infekcija (JELOVNIK)
23. 01. 2023. u 16:05
ČAK i kada simptomi respiratorne infekcije nisu izraženi, organizmu treba pružiti podršku da se posle ovog stanja oporavi. Ključ je, naravno, u zdravoj ishrani, odnosno pravilnom izboru namirnica.

Foto: Shutterstock
Uz osnovno pravilo da je hrana što raznovrsnija, nakon oporavka od virusne infekcije trebalo bi unositi više namirnica bogatih vitaminima C, E i A, ali i mineralima - cinkom, bakrom i selenom. Voda, čajevi, supe i ceđeni sokovi omogućiće hidriranje iscrpljenog organizma, a i pomoći će "pročišćavanju" disajnih puteva. Topli napici, poput šolje kakaoa i čaja sa kašikom meda, dobri su za oporavak sluzokože grla.
Pileća supa smatra se važnim obrokom i dok traje prehlada, ali i nakon nje. Njeno terapijsko delovanje potvrdila je i nauka, pa se tako u uglednom časopisu New England Journal of Medicine navodi da ona poseduje blaga svojstva antibiotika i olakšava disanje kroz nos. Crni i beli luk su obavezni i pre i nakon prehlade, jer jačaju imunitet. Trebalo bi ih unositi svakodnevno, kao dodatak različitim jelima.
Izbegavajte veće količine kafe, a prednost dajte svežem voću i povrću u trenucima pauze. "Dobre bakterije" koje žive u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorne su za celokupno zdravlje. Stoga, uvrstite jogurt i kefir u svoju svakodnevnu ishranu. Ren i senf su takođe dobri saveznici oporavku.
Ovo je predlog jelovnika za oporavak nakon prehlade.

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: dve kriške integralnog hleba, dva barena jaja i sveža crvena paprika
Užina: šolja čaja sa medom
Ručak: paradajz čorba, gulaš sa renom i krompir pire
Вечера: пројара са младим сиром и чаша сока од цеђене поморанџе Foto Shutterstock
Utorak
Doručak: integralni hleb namazan senfom, sa po dva parčeta pečenice i šolja kefira
Užina: sveže ceđeni sok od pomorandže
Ručak: pileća supa, pileće belo meso pohovano i pečeno u rerni sa sezonskom salatom
Večera: šolja kakaoa i parče gibanice

Foto Shutterstock
Sreda
Doručak: 100 g mladog sira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika
Užina: dve mandarine
Ručak: sarma sa renom
Večera: testenina u sosu od barenih tikvica, tunjevine, začinjena sa dosta belog luka

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
Doručak: barena pšenica sa sitno iseckanim orasima i zaslađena medom
Užina: sveže ceđen sok od jabuke, banane i spanaća
Ručak: musaka sa mesom i salata od kiselog kupusa
Večera: domaće kobasice sa roštilja, parče integralnog hleba i senf

Foto: Shutterstock
Petak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba
Užina: čaj i sveže voće po izboru
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren
Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa i šargarepe začinjena po ukusu
BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka
Preporučujemo

HRANA KOJA PRIJA SRCU: Uz ovaj jelovnik smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti
02. 01. 2023. u 10:50

ČUVA VID, REDUKUJE HOLESTEROL: Suva šljiva je mnogo više od prirodnog leka za probavu
01. 01. 2023. u 22:21

Kako napraviti savršeno KUVANO VINO (RECEPT I POSTUPAK)
U posudu stavite vodu i šećer, pa zatim sve zagrejte na ringli.
28. 01. 2023. u 22:55

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka. Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.
27. 01. 2023. u 18:41

MAJKA BAKOČEVIĆA O SINOVLjEVOM POSRNUĆU: Problemi sa drogom i dugovima... "Stideću se sina"
KRAJEM osamdesetih, glumcu Nebojši Bakočeviću predviđali su veliku karijeru. Talentom i izgledom osvojio je ljubitelje domaće kinematografije, ali i srca pripadnica nežnijeg pola.
28. 01. 2023. u 20:02
Komentari (0)