UBRZAJTE OPORAVAK POSLE PREHLADE: Ove namirnice pomoći će vam da se lakše izborite sa posledicama infekcija (JELOVNIK)

V. N.

23. 01. 2023. u 16:05

ČAK i kada simptomi respiratorne infekcije nisu izraženi, organizmu treba pružiti podršku da se posle ovog stanja oporavi. Ključ je, naravno, u zdravoj ishrani, odnosno pravilnom izboru namirnica.

УБРЗАЈТЕ ОПОРАВАК ПОСЛЕ ПРЕХЛАДЕ: Ове намирнице помоћи ће вам да се лакше изборите са последицама инфекција (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Uz osnovno pravilo da je hrana što raznovrsnija, nakon oporavka od virusne infekcije trebalo bi unositi više namirnica bogatih vitaminima C, E i A, ali i mineralima - cinkom, bakrom i selenom. Voda, čajevi, supe i ceđeni sokovi omogućiće hidriranje iscrpljenog organizma, a i pomoći će "pročišćavanju" disajnih puteva. Topli napici, poput šolje kakaoa i čaja sa kašikom meda, dobri su za oporavak sluzokože grla.

Pileća supa smatra se važnim obrokom i dok traje prehlada, ali i nakon nje. Njeno terapijsko delovanje potvrdila je i nauka, pa se tako u uglednom časopisu New England Journal of Medicine navodi da ona poseduje blaga svojstva antibiotika i olakšava disanje kroz nos. Crni i beli luk su obavezni i pre i nakon prehlade, jer jačaju imunitet. Trebalo bi ih unositi svakodnevno, kao dodatak različitim jelima.

Izbegavajte veće količine kafe, a prednost dajte svežem voću i povrću u trenucima pauze. "Dobre bakterije" koje žive u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorne su za celokupno zdravlje. Stoga, uvrstite jogurt i kefir u svoju svakodnevnu ishranu. Ren i senf su takođe dobri saveznici oporavku.

Ovo je predlog jelovnika za oporavak nakon prehlade.

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: dve kriške integralnog hleba, dva barena jaja i sveža crvena paprika

Užina: šolja čaja sa medom

Ručak: paradajz čorba, gulaš sa renom i krompir pire

Вечера: пројара са младим сиром и чаша сока од цеђене поморанџе

 

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: integralni hleb namazan senfom, sa po dva parčeta pečenice i šolja kefira

Užina: sveže ceđeni sok od pomorandže

Ručak: pileća supa, pileće belo meso pohovano i pečeno u rerni sa sezonskom salatom

Večera: šolja kakaoa i parče gibanice

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: 100 g mladog sira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika

Užina: dve mandarine

Ručak: sarma sa renom

Večera: testenina u sosu od barenih tikvica, tunjevine, začinjena sa dosta belog luka

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: barena pšenica sa sitno iseckanim orasima i zaslađena medom

Užina: sveže ceđen sok od jabuke, banane i spanaća

Ručak: musaka sa mesom i salata od kiselog kupusa

Večera: domaće kobasice sa roštilja, parče integralnog hleba i senf

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba

Užina: čaj i sveže voće po izboru

Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren

Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa i šargarepe začinjena po ukusu

BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SA NJIM JE ŽELELA BRAK I PORODICU: Tragična ljubav Sonje Savić - od kada je umro sebe je smatrala udovicom, za nju je bio jedini