MAGNETNA OTKRIVA SVAKI DETALJ SRCA: Doktor Želimir Antonić o unapređenju radiološke dijagnostike u kardiologiji

I. KOVAČIĆ

17. 01. 2023. u 13:43

U INSTITUTU "Dedinje" otvorena je ambulanta za kardiovaskularnu magnetnu rezonancu, čime je poboljšana dijagnostika za mnoga oboljenja srca i krvotoka.

МАГНЕТНА ОТКРИВА СВАКИ ДЕТАЉ СРЦА: Доктор Желимир Антонић о унапређењу радиолошке дијагностике у кардиологији

Foto: Privatna arhiva

Posedovanje ovakvog aparata veoma je značajno nakon kovid-pandemije, jer se pomoću magnetne rezonance najbolje mogu videti upale srca (miokarditisi) i srčane maramice (perikarditisi).

U intervjuu za "Novosti" dr Želimir Antonić, načelnik Ambulante za kardiovaskularnu magnetnu rezonancu kaže da su prvo uradili preglede 14 zdravih ljudi kako bi podesili parametar za etalon:

- Sada radimo četiri pregleda kardiovaskularnom magnetnom rezonancom dnevno. Još sve radimo timski u kompletnom sastavu. Cilj nam je da poboljšamo radnu brzinu za više pregleda, jer samo kvalitetno urađeni snimci dozvoljavaju precizno tumačenje u kasnijoj kompjuterskoj obradi. Ako se pregled obavi brzopleto, kasnija obrada značajno produžava ukupno vreme do postavljanje dijagnoze.

* Da li vašu magnetnu rezonancu mogu da koriste samo pacijenti "Dedinja" ili dolaze i sa drugih klinika?

- Ambulanta za kardiovaskularnu magnetnu rezonancu predstavlja filter za sve pacijente koji su indikovani za tu dijagnostiku. Tu dolaze pacijenti nezavisno od toga ko ih je poslao, bilo lekar sa "Dedinja", bilo iz drugih ustanova. Čak i da su pacijenti hospitalizovani na "Dedinju", lekar iz Ambulante za magnetnu rezonancu odlučuje da li je pregled izvodljiv. Postoje brojni uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se pacijent zakazao za pregled.

* Može li komercijalno da se radi ovaj pregled?

- U ovom momentu nemamo razvijen ekonomski program. Prvo je potrebno da ispraznimo listu osiguranika RFZO, pa tek onda, eventualno, može da se razmatra mogućnost da se pacijenti pregledaju na zahtev, plaćajući troškove.

Foto: Privatna arhiva

* Za koja stanja u kardiologiji se koristi magnetna rezonanca?

- Koristi se za ona stanja koja su posledica bolesti srca nastale zbog smanjene prokrvljenosti srčanog mišića, što se ogleda ili u gubitku tkiva, ili u gubitku funkcije određenog dela. Takođe, koristimo je i kada je potrebno da se odredi da li takvo tkivo zaslužuje pokušaj obnavljanja protoka kroz njega. Koristimo je i kada je potrebno dokazati upalne procese u srčanom mišiću - miokarditise ili srčanoj kesi - perikarditise. To će biti posebno važno nakon panedemije kovida.

* Osim prokrvljenosti i upale srčanog mišića šta još može da se vidi na magnetnoj rezonanci?

- Ovaj način koristan je i u dijagnostici raznih oblika kardiomiopatija: dilatativnih, hipertrofičnih, restriktivnih, aritmogenih, kod taloženja proteina ili masti u srčanom mišiću. Dijagnozu tumora u srcu, srčanom mišiću ili perikardu, takođe dokazujemo magnetnom rezonancom. Tada prikazujemo i oblik, ali i strukturu tumora čime mu određujemo histopatološke osobine.

* Koliko je magnetna rezonaca precizna?

- Ova metoda predstavlja najprecizniji način merenja mase srčanog mišića i srčane funkcije kroz deo istisnute krvi iz pune komore, tzv. ejekciona frakcija. Takođe, zauzima posebno mesto u dijagnostici urođenih srčanih mana. Veoma bitno je i što je to bezbedan pregled koji obuhvata mnogo šira polja nego ultrazvučna dijagnostika. Jer, prikazuju se patološke strukture i patološki protoci. Magnetnom rezonancom je moguće odrediti i sastav naslaga u zidu krvnih sudova i na taj način predvideti stepen rizika u takvim stanjima. Informacije o protoku kod suženih krvnih sudova ili kada dolazi do cepanja slojeva zida krvnog suda i njihovog raslojavanja, stečene pregledom na magnetnoj rezonanci, značajno rasvetljavaju algoritam i planiranje lečenja u vaskularnoj medicini.

BUBREZI NAJUGROŽENIJI

* KOLIKO upotreba kontrasta povećava rizik tokom pregleda?

- Što se tiče primene rendgenskog zračenja u konvencionalnoj dijagnostici i dijagnostici kompjuterizovanom tomografijom, rizik od njegovih štetnih efekata je neizbežan. U dijagnostici magnetnom rezonancom rizik od procedure se znatno povećava upotrebom kontrastnih sredstava koja se koriste u te svrhe, i tada su bubrezi takođe najizloženiji riziku.

* Reč je o skupoj dijagnostici, da li je to jedina prepreka da se zamene sve ostale radiološke metode?

- Dijagnostika je skupa jer je kupovina aparata istinski investicioni zahvat. Međutim, činjenica je i da je vreme za obradu jednog pacijenta pregledanog magnetnom rezonancom znatno duže od većine drugih neinvazivnih dijagnostičkih metoda. Takođe, postoje zahtevi na koje magnetna rezonanca ne daje bolje informacije od nekih drugih dijagnostičkih metoda koje su za to "zlatni standard" u kardiovaskularnoj dijagnostici.

* Dakle, nema univerzalne metode?

- Ne postoji univerzalna metoda koja bi zamenila sve ostale. Na primer, klasična kateterska koronarografija je nezamenjiva u prikazu koronarnih arterija. Višeslojna skenerska koronarografija je sve zastupljenija ali se ona pre svega koristi da isključi bolest, a ne da je potvrdi. Zbog dužine pregleda na magnetnoj rezonanci, pregled ultrazvukom u određenim stanjima ima prednost. Ipak, iz gore pobrojanog se vidi da je dug spisak onih informacija koje na bezbedan način možemo dobiti zahvaljujući magnetno-rezonantnoj dijagnostici.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024