MENTA, MASLAČAK I ČIČAK ČUVAJU JETRU: Lek iz prirode za čišćenje i zdravlje glavne laboratorije našeg tela

V. N.

14. 12. 2022. u 18:50

JETRA je jedan od vitalnih organa čija poremećena funkcija ili obolelo tkivo ozbiljno narušava zdravlje.

МЕНТА, МАСЛАЧАК И ЧИЧАК ЧУВАЈУ ЈЕТРУ: Лек из природе за чишћење и здравље главне лабораторије нашег тела

Foto: Shutterstock

Ona je ključna u eliminaciji i razgradnji toksina koji se gomilaju u organizmu. Takođe, proizvodi žuč, sredstvo za detoksikaciju koje je metabolički neophodno za varenje masti iz hrane.

Da biste održali dobro zdravlje jetre i omogućili njen neometan rad mogu da vam pomognu tri prirodna leka - menta, koren maslačka i koren čička.

 

Nana

Iako mentu mnogi uzimaju za bolju probavu i prevenciju lošeg zadaha, njene lekovite moći su mnogo veće od toga. Ova dragocena biljka stimuliše protok žuči i opušta žučne kanale, olakšavajući na taj način varenje masti. Takođe, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što čini posao jetre za filtriranje toksina lakšim. Menta ili nana, takođe pokazuje pozitivne efekte na bubrege i zdravlje urinarnog trakta.

Foto: Profimedia/ilustracija

Koren maslačka

Kada birate najbolje lekovite biljke za jetru maslačak uvek treba da nađe mesto u čaju ili tinkturi. Australijski časopis lekovitog bilja navodi dve studije koje su pokazale regenerativne karakteristike maslačka u slučajevima žutice, otoka jetre, hepatitisa i smetnji u varenju hrane. Ako odlučite da upotrebite koren maslačka za čišćenje jetre, uzmite od 500 do 2.000 mg dnevno u kapsulama. Alternativno, možete da napravite čaj pomoću dve kašike korena maslačka po šolji vode. Jedna šolja čaja, tri puta dnevno, pokazaće delotvorne efekte posle nekoliko dana.

Foto: Free Images Pixabay

Koren čička

Koren čička sadrži veliku količinu fenolne kiseline i pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi. Pozitivno utiče na kožu i kožne infekcije, a prvenstveno služi za detoksikaciju jetre. Njegova aktivna supstanca - polisaharid inulin kao i eterična ulja pomažu u čišćenju jetre, podstiče metabolizam masti u telu, čisti krv i poboljšava celokupni imunitet. Jednu kašičicu usitnjenog korena čička prelijte sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvajte, sud poklopite i posle 10 minuta procedite. Pijte nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a