PREPOZNAJTE UPALU UVA: Ako imate ove simptome, jedini lek je - antibiotik

I. K.

13. 12. 2022. u 13:00

RESPIRATORNA infekcija gornjih disajnih puteva često može da se proširi na upalu uva.

ПРЕПОЗНАЈТЕ УПАЛУ УВА: Ако имате ове симптоме, једини лек је - антибиотик

Foto: Shutterstock

Simptomi su jak bol u uvu ili ušima, u predelu usne školjke, pa čak i glave. Kada se pojavi ovaj zdravstveni problem neophodna je antibiotska terapija.

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL iz Kliničko-bolničkog centra Zemun kaže da je za bakterijsku upalu kože spoljašnjeg slušnog hodnika, u najvećem broju slučajeva, dovoljna lokalna primena antibiotskih kapi u trajanju od sedam do 10 dana:

- Kod pacijenata sa težom kliničkom slikom ili pridruženim oboljenjima, poput dijabetesa, bolesti imunog sistema i brojnih onkoloških stanja, nekada je neophodno uključiti i peroralnu terapiju, odnosno pijenje antibiotika.

Ukoliko je bakterijska upala zahvatila srednje uvo pristup je drugačiji.

- Kod upale srednjeg uva antibiotske kapi se propisuju samo u slučaju kada pacijent, a najčešće je to dete, ima ugrađene aeracione cevčice, tako da kroz njih antibiotik može da dopre u srednje uvo - kaže dr Valjarević. - U svim ostalim slučajevima upale srednjeg uva lokalna primena antibiotskih kapi neće imati nikakvog efekta, već je neophodno da pacijent sistemski uzima terapiju.

Faktori koji povećavaju rizik za nastanak infekcije uva su životno doba, recimo deca su sklonija infekciji ušiju usled veličine ili oblika njihovih Eustahijevih tuba ili još nedovoljno razvijenog imunog sistema. Uticaj ima i hladnoća u ovo doba godine, izloženost duvanskom dimu i visokim nivoima zagađenja vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri