OD PETNOG TRNA DO POREMEĆENE BIOMEHANIKE: Tri uzroka bola u petama, svaki zahteva odlazak kod ortopeda (FOTO)

I. K

07. 11. 2022. u 21:50

BOL u jednoj ili obe pete može da bude toliko jak da potpuno ometa normalan hod.

ОД ПЕТНОГ ТРНА ДО ПОРЕМЕЋЕНЕ БИОМЕХАНИКЕ: Три узрока  бола у петама, сваки захтева одлазак код ортопеда (ФОТО)

Foto: Shutterstck

Iako lekari kažu da to stanje najčešće nije posledica nekog značajnog zdravstvenog problema, ipak je najbolje da potražite pomoć ortopeda.

Doktor Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica", navodi da je najčešći razlog za bol u peti - petni trn:

- Ova koštana izraslina sa tabanske strane pete u određenom postotku slučajeva ne uzrokuje tegobe, ali se ipak najčešće manifestuje bolom prilikom oslonca.

Ako se bol javlja u obe pete u poslednje vreme se najvažnijim uzročnikom smatra poremećena biomehanika stopala.

- Ovo stanje se uspešno leči neoperativnm metodama; nošenjem uložaka, rasterećenjem bolne regije, različitim aspektima fizikalne terapije ili ubrizgavanjem injekcija - kaže naš sagovornik. - Kod veoma malog broja pacijenata potrebno je hirurško lečenje.

Treći uzrok bola u peti je plantarni fascitis.

Foto: Shutterstock

- Reč je o zapaljenju tabanskog vezivnog tkiva koje često može da bude udruženo sa petnim trnom - kaže dr Slavković. - Ova upala uglavnom nastaje usled preopterećenja stopala, nakon ponavljanih i dugotrajnih aktivnosti, posebno ukoliko je osoba povećane telesne težine ili sa pridruženim deformitetima stopala pre svega medijalnog uzdužnog svoda. U najvećem broju slučajeva se leči neoperativnim procedurama, ali ako se ne ukloni uzrok nastajanja postoji sklonost ka obnavljanju.

Naš sagovornik napominje da bol u jednoj ili obe pete može da bude i posledica preopterećenja tetiva koje se u neposrednoj blizini pružaju, degenerativnog oboljenja donjeg skočnog zgloba, različitih tumorskih promena. Uzrok, takođe, može da bude i pritisak na pojedine nerve, uključujući tu i probleme sa slabinsko- -krsnim spletom živaca ili petne kosti koji su posledica ponavljanih pokreta i kontinuiranog stresa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati