DO NOVOG LEKA SAMO KROZ KLINIČKU STUDIJU: Mnogim bolesnicima nisu dostupne najsavremenije terapije

I. K.

29. 10. 2022. u 10:50

NAJSAVREMENIJI lekovi za sistemske bolesti vezivnog tkiva kao što su sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, sistemski vaskulitisi,kao i za teške forme Sjogrenovog sindroma nisu na pozitivnoj listi u Srbiji, a jedini način da ih pacijenti dobiju je da se uključe u kliničke studije.

ДО НОВОГ ЛЕКА САМО КРОЗ КЛИНИЧКУ СТУДИЈУ: Многим болесницима нису доступне најсавременије терапије

Foto: Shutterstock

Primarijus dr Mirjana Lapčević, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, kaže da ni za taj način obezbeđivanja najsavremenije terapije mogućnosti nisu baš velike:

- Uz ograničenu dostupnost inovativne terapije obolelima od artritisa, primetno je i smanjeno interesovanje farmaceutskih kompanija za plasiranje kliničkih istraživanja koja donose inovativne lekove - kaže dr Lapčević. - Zato nam je cilj da edukujemo pacijente da, kada im se ukaže prilika, budu partneri u kliničkim istraživanjima, da tako edukuju i motivišu i druge obolele da se uključe u njih, a kroz lično iskustvo u bolesti istovremeno pomognu reumatolozima koji sprovode istraživanja.

Ovu kampanju podržalo je i Udruženje reumatologa Srbije, kao i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

- Da bi bili partneri u lečenju pacijenti se kontinuirano moraju edukovati o samozaštiti i samopomoći, kao i o značaju striktnog poštovanja saveta lekara i promeni životnog stila - kaže docent dr Predrag Ostojić, predsednik Udruženja reumatologa Srbije. - To će pomoći da oboleli aktivno učestvuju u lečenju.

Doktor Ostojić je naglasio da uspešnost lečenja direktno zavisi od svih u "lancu": ranog postavljanja dijagnoze artritisa, obezbeđivanja savremene terapije, i od toga koliko se pacijent pridržava saveta lekara, koliko veruje lekaru, leku...

NEFARMAKOLOŠKO LEČENjE

NIJEDAN lek, nijedan lekar ne može uspešno da leči obolelog od hroničnih artritisa ukoliko on sam ne učestvuje aktivno u svom lečenju.

- I nefarmakološko lečenje je vrlo značajno za obolele od reumatskih bolesti - kaže dr Lapčević. - To podrazumeva život bez cigareta, izbegavanje stresa, infekcija, pravilnu ishranu, redovan san i popodnevni odmor, kao i svakodnevno vežbanje.

Farmaceut Vesna Vuković, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je da država Srbija ulaže ogromne napore da svim obolelima omogući najsavremenije medikamente i druge terapije.

- Prvi inovativni lek dodat na pozitivnu listu, koji se nije odnosio na maligne bolesti, bio je medikament za lečenje obolelih od reumatskih bolesti - podsetila je Vukovićeva. - Cilj države sada je da sprovede decentralizaciju distribucije inovativnih lekova, tako da oni mogu da budu dostupni i po regionalnim i lokalnim bolnicama.

Snabdevanje inovativnim lekovima trenutno se obezbeđuje u devet zdravstvenih ustanova, što ima za posledicu to da mnogi pacijenti dugo putuju da bi preuzeli terapiju.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje