EDUKACIJA VRTIĆKE DECE: Farmaceuti najmlađima drže lekcije o zdravlju

Du. K.

06. 10. 2022. u 17:50

FARMACEUTSKA komora Srbije u oktobru nastavlja akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme kako bi deca odmalena sticala znanje o zdravlju.

ЕДУКАЦИЈА ВРТИЋКЕ ДЕЦЕ: Фармацеути најмлађима држе лекције о здрављу

Foto: Shutterstock

U ovom projektu, koji je pokrenut povodom Svetskog dana farmaceuta (25. septembar), učestvuje 120 stručnjaka za ovu oblast, koji će držati predavanja deci u 60 gradova u Srbiji. "Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet", ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta. U 3.800 apoteka širom Srbije, građanima je dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima.

Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za starije osnovce, od petog do osmog razreda, namenili predavanja - "Psihoaktivne supstance", "Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina" i "Čas apotekarstva na času biologije - razlike između bakterija i virusa". Mlađim osnovcima i predškolcima, namenili smo temu "Kako da porastemo zdravi i snažni - kaže Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Farmaceutska komora konstantno unapređuje ulogu farmaceuta u zdravstvenom sistemu, uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta. Cilj je da se pacijentima obolelim od različitih bolesti pruži jedinstvena i kvaltetna usluga, zasnovana na medicinskim/farmaceutskim dokazima i dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta.

Trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i Postkovid savetovalište u apoteci - objašnjava Milutinovićeva.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)