REKREACIJA TOKOM JESENI: Vreme je da pojačate fizičku aktivnost

V. N.

05. 10. 2022. u 17:50

POČETAK jeseni je idealno vreme da pojačate fizičku aktivnost, jer to je jedini način da sebe ponekad častite i "masnim" i "slasnim", a da se pritom ne ugojite.

РЕКРЕАЦИЈА ТОКОМ ЈЕСЕНИ: Време је да појачате физичку активност

Foto: Shutterstock

U suprotnom već sada, sa prvim zahlađenjem, koje prati i manje aktivnosti, vrednost na vagi za merenje telesne težine može da počne da se povećava.

Uz motiv da disciplinom napravite prostor da ponekad bez posledica možete da uživate i u hrani koja baš nije dijetalna, podsticaji na fizičku aktivnost mogu da budu i želja da postignemo savršenu liniju, dobro oblikovano telo, naglašene mišiće, bolju cirkulaciju ili da popravimo raspoloženje. Svaki je legitiman i uz željeni rezultat doneće dobro zdravlje, jer rekreacija reguliše krvni pritisak, nivo šećera u krvi, osetljivost na insulin, jača imunitet i srce, i doprinosi boljem spavanju.

Ukoliko duži vremenski period niste bili fizički aktivni savet je da pre početka bavljenja bilo kojim vidom rekreacije mišiće i zglobove pripremite jednostavnim vežbama razgibavanja. Njih bi trebalo da radite svakodnevno u vreme kada ste najopušteniji ili kada vam obaveze dozvoljavaju.

Nakon toga ovim vežbama možete da ojačate ključne mišićne grupe.

Jačanje leđa

Lezite na stomak sa opruženim nogama i prepletite prste ruku na potiljku. Podižite gornji deo tela pri čemu stežete mišiće donjeg dela leđa (ne zadnjice) i stomaka. Vratite se u početni položaj. Vežbu radite maksimalan broj ponavljanja, ali vodite računa da ne pravite pauzu dužu od 45 sekundi.

Kosi trbušnjaci

Lezite na leđa i savijte noge, tako da stopala budu u širini kukova. Jednu ruku postavite na potiljak, dok je druga opružena u ravni sa ramenom. Podižite se snagom trbušnih mišića težeći savijenom rukom u pravcu suprotnog kolena. I u ovoj vežbi težite najvećem broju ponavljanja.

Donji stomak

Sedite sa opruženim nogama. Rukama se oslonite o podlogu. Podignite blago noge i privlačite kolena težeći ka grudima. Za najbolje rezultate uradite što veći broj ponavljanja opružanja i savijanja nogu dok se oslanjate na ruke koje sve vreme treba da budu pod uglom od 45 stepeni.

Noge i zadnjica

Ova vežba će vam osim mišića nogu aktivirati i mišiće sedalne regije. Zauzmite raskoračni stav, sa stopalima postavljenim paralelno i u širini kukova. Ispravite leđa i zategnite mišiće karlice. Kao oslonac može da vam posluži stolica ili sto. Na izdisaj podižite nogu unazad snažno stežući mišiće zadnjice i ne dozvoljavajte da dođe do izvrtanja leđa. Da bi ste to izbegli stegnite i mišiće stomaka i pravilno dišite. Ponovite 10 do 15 puta za obe noge.

Podizanje kukova

Ova vežba je idealna za jačanje mišića karličnog pojasa i zadnjice. Lezite na leđa sa savijenim nogama. Stopala treba da su u širini kukova sa prstima blago otvorenim u stranu. Ruke su opružene pored tela. Iz tog stava podižite kukove pri čemu stežete mišiće zadnjice, kukova i donjeg stomaka. Vratite se u početni položaj - ali ne sasvim na podlogu. Ponovite isto, u sporom tempu - dve sekunde za podizanje, dve za spuštanje.

BONUS VIDEO - U ŠKOLAMA U ČEŠKOJ SVE TEŽE: Umesto grejanja, đacima podelili ćebad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)