SAVET DIJABETIČARIMA: Ako ne reagujete na insulin, promenite ishranu

I. K.

02. 10. 2022. u 22:20

OD insulinske rezistencije pati sve veći broj ljudi, a uzrok je moderan način života koji podrazumeva previše hrane, a malo fizičke aktivnosti.

САВЕТ ДИЈАБЕТИЧАРИМА: Ако не реагујете на инсулин, промените исхрану

Foto: Shutterstock/ilustracija

Ono što je važno kada je o ovom poremećaju zdravlja reč jeste da je prvi terapijski korak regulisanje ishrane prema savetu stručnjaka i povećanje stepena rekreacije.

Doktor Ana Jeremić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, kaže da bi neko dobio odgovor na pitanje da li ima insulinsku rezistenciju treba prvo da iskreno odgovori na čitav niz pitanja lekara vezanih za navike u ishrani, redovnost obroka, ishranu između obroka, dobitak na kilaži i slično:

- Na osnovu što preciznijih odgovora, pogotovu ako kod pacijenta ima situacija da se javljaju iznenadni napadi gladi ili dobitak na težini uprkos uravnoteženoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, lekar može pacijenta da uputi na OGTT analizu odnosno test opterećenja glukozom - kaže dr Jeremić.

OGTT test radi se tako što se popije 50, 75 ili 100 g glukoze, a onda se u naredna dva sata uzima uzorak krvi na svakih 30 minuta. Tako se prati nivo šećera u krvi, ali i insulina. Ovakav unos šećera imitira obrok i šta se dešava sa organizmom kada unesemo obrok pun ugljenih hidrata.

Foto Shutterstock

Naša sagovornica napominje da ukoliko se insulinska rezistencija ne tretira na odgovarajući način ona stvara teren za dijabetes, povišene masnoće u krvi, ali i za masnu jetru, dok visoke vrednosti insulina u krvi, preko bubrega, povećavaju krvni pritisak.

- Iako je mehanizam insulinske rezistencije, odnosno otpornosti tkiva na insulin dobro poznat, ovo oboljenje se neretko i pogrešno dijagnostikuje i bespotrebno leči - kaže dr Jeremić. - Zato je prva terapijska mera promena higijensko-dijetetskog režima.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)