BOLE VAS ZGLOBOVI ZBOG VLAGE? Evo zašto imate tegobe i kako da ih ublažite

I. Kovačić

02. 10. 2022. u 19:37

BOL, umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, razdražljivost i nesanica najčešće su tegobe koje pogađaju obolele od reumatskih bolesti kada zahladi.

БОЛЕ ВАС ЗГЛОБОВИ ЗБОГ ВЛАГЕ? Ево зашто имате тегобе и како да их ублажите

Foto: Shutterstock

Ove simptome imaju i pacijenti posle hirurške intervencije na zglobovima, ili preloma kostiju, povrede zglobova, mišića i mišićnih pripoja. Primarijus dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, kaže da su ove tegobe posebno izražene kada su vremenske varijacije nagle, a to se dešava naročito početkom jeseni:

- Hladnoća posebno pojačava bolove u zglobovima kod bolesnika sa degenerativnim reumatizmom (artroze). Osobe sa artrozama najčešće se žale na bolove u vratnom i slabinskom delu kičme, kao i velikim, nosećim zglobovima, kao što su kukovi, kolena, skočni zglobovi. To su bolovi mehaničkog karaktera, jer se javljaju samo pri kretanju ili savijanju. Kada se odmore, bolovi se smanjuju i/ili nestaju.

Kada je o zapaljenskim reumatskim bolestima reč, najviše smetaju visoka vlažnost vazduha i nizak atmosferski pritisak.

- Ova kombinacija klimatskih uslova dovodi do intenzivnih bolova u miru, odnosno noću i ujutro, posebno pred zoru, pre nego što ustanu, a praćeni su jutarnjom ukočenošću, koja traje duže od pola sata - kaže naša sagovornica. - Tokom dana, kada se zglobovi aktiviraju, bolovi polako prolaze.

BANjSKO LEČENjE

OD NEFARMAKOLOŠKIH metoda lečenja, obolelim od reumatskih bolesti najviše prija banjsko lečenje:

- Poželjno je da se ide u banju dva puta godišnje uz nanošenje lekovitog blata, kupanje u banjskoj vodi i fizikalnu rehabilitaciju - kaže dr Lapčević. - Kada su u pitanju zapaljenske bolesti (reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, psorijazni artritis), banjsko lečenje se sprovodi kada je bolest u remisiji ili smanjenoj aktivnosti i ovi bolesnici imaju pravo jednom godišnje o trošku RFZO da idu u banje.

Kod bolesnika sa vanzglobnim reumatizmom tegobe se pogoršavaju pred kišu i usled naglog pada temperature.

- To znači da će oni koji boluju od "teniskog lakta", "parketarskog kolena" ili bolova u ramenu osetiti pogoršanje svoje bolesti pred kišu i zahlađenje, a naročito ako upaljenje tetive dodatno opterećuju ponavljanjem pokreta koji ne prija laktu, ramenu, kolenu - objašnjava dr Lapčević.

Naša sagovornica kaže da u sva tri slučaja pomaže masaža ledom, a potom nanošenje antireumatskih gelova na kožu tri puta dnevno. Ovakva terapija smanjuju bolove, a nema neželjenih efekata:

- Dakle, ne preporučuje se zagrevanje bolnih mesta. Ukoliko je bol jak i intenzivan, može da se popije nesteroidni antiinflamatorni lek, ali najviše 10 dana zaredom. Ova vrsta medikamenta najmanje će uzrokovati neželjenih efekata na želudačno-crevnom sistemu ako se uzima jedan sat posle jela. Ako se NAIL uzima jednom dnevno, treba ga uzeti uveče jedan sat posle večere.

Foto Shutterstock

Naša sagovornica savetuje da bi u periodu bolova trebalo da se izbegavaju slatkiši i crvena mesa:

- Bolovi su manji ako se jede povrće, voće, naročito koštunjavo i bobičasto. Poželjno je i svakodnevno strukturirano vežbanje, što je naročito važno za ankilozirajući spondylitis. Važna udobna obuća, izbegavanje stresova, infekcija, pušenje cigareta. Preporučuje se osam sati noćnog sna, počev najkasnije od 22 časa, kao i jedan sat dnevnog odmora.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a