STETOSKOP: Ne menjajte antihistaminik na svoju ruku

I. K.

02. 10. 2022. u 16:00

IAKO smo na pragu jeseni kada se broj polenskih zrna u vazduhu smanjuje, nije mali broj onih koji će morati da nastave da piju antihistaminike: neki zbog toga što mala količina sezonskih alergena kod njih još izaziva tegobe, a neki zbog toga što ih simptomi alergije muče tokom cele godine.

СТЕТОСКОП: Не мењајте антихистаминик на своју руку

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da ih dugotrajno piju mnogi s vremena na vreme menjaju vrstu, antihistaminika da bi njihov efekat bio što bolji.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu kaže da prelazak sa jednog antihistaminika na drugi kako bi se dobilo na efikasnosti nije dovoljno izučavan u kliničkim studijama da bi se mogao izvući siguran zaključak:

- Postoji nekoliko studija u kojima je promena antihistaminika posle gubitka efikasnosti dovela do poboljšanja, ali se radi o malom broju ispitanika i nesigurnim zaključcima sa statističke tačke gledišta.

Naš sagovornik napominje da u svakom slučaju pacijenti nikako na svoju ruku ne bi smeli da menjaju antihistaminik. To mogu da učine samo po preporuci lekara, jer nagle promene u koncentraciji ovih lekova i razlike u neželjenim dejstvima i interakcijama sa drugim lekovima mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja zdravlja.

- Ako se menja antihistaminik, lekar treba da sagleda sve aspekte takve mogućnosti, i da je sprovede samo ako je odnos potencijalne koristi i potencijalne štete povoljan - zaključuje profesor Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a