SAVET PLUS: Ispravite zube uz pomoć providnih folija

Doktor u kući

13. 09. 2022. u 19:30

NEPRAVILNI i krivi zubi česta su pojava i kod odraslih. Međutim, za razliku od dece oni mnogo teže prihvataju da bi trebalo da nose protezu. Ali, zahvaljujući razvoju tehnologije, klasična proteza više im nije ni potrebna. Sada se za ispravljanje zuba kod odraslih koriste providne, nevidljive folije.

САВЕТ ПЛУС: Исправите зубе уз помоћ  провидних фолија

Foto Shutterstock

Doktorka Nataša Vukadinović, specijalista za ortopediju vilice Doma zdravlja Savski venac, kaže da su ove korektivne folije idealno rešenje za ispravljanje zuba kod starijih:

- Te folije su prozirne i gotovo nevidljive, potpuno udobne, jer se izrađuju od specijalne medicinske plastike posebno za svakog pacijenta najnovijom 3D tehnologijom. Nisu neprijatne za nošenje, jer precizno naležu na zube i bezbolne su.

Naša sagovornica napominje da se ova terapija od početka do kraja potpuno kompjuterski planira. Pacijent može da vidi virtuelni prikaz toka lečenja, kao i njegov krajnji rezultat, što je najbolja osnova za sagledavanje i donošenje odluke o eventualnom prihvatanju ovakvog načina ispravljanja zuba.

- Nepravilnosti položaja zuba i poremećeni međusobni odnosi zubnih lukova dovode do brojnih problema i ti problemi se uvećavaju sa protokom godina - kaže dr Vukadinović. - Najčešće se uočavaju estetski poremećaji, ali postoji i veliki problem u održavanju oralne higijene. Direktna posledica toga je pojava brojnih zubnih kvarova, a ponekad dolazi do preranog gubitka pojedinih zuba. To uvećava broj potrebnih stomatoloških intervencija, a ni troškovi koji tako nastaju nisu zanemarljivi.

Evo koji su sve razlozi da providnim folijama ispravite zube:

Bezbolno i brzo

Ova metoda omogućava bezbedno i bezbolno postizanje maksimalnih rezultata u najkraćem vremenskom periodu. Terapija, u zavisnosti od potrebnog broja folija, traje od četiri do osam meseci, a veoma retko i nešto duže.

Efikasno

Svaka folija je prilagođena zubima pacijenta, čime se omogućava lagano i delotvorno, planirano, pomeranje zuba. Odlikuju ih preciznost, udobnost, predvidljivost i velika efikasnost. Idealne su za pacijente jer je potreban mali broj kontrola i ne predstavljaju bilo kakvu smetnju u obavljanju životnih aktivnosti.

Lako se stavljaju

Providne folije pacijenti mogu lako da uklone pre jela. Nose se u proseku 20 sati dnevno i menjaju se svakih sedam do 10 dana. Nakon kliničkog pregleda, neophodni su otisci zubnih nizova koji se mogu uzeti na klasičan način ili pomoću specijalnog intraoralnog skenera, što se smatra prikladnijim, jer je jednostavnije, ugodnije i potpuno bezbedno po pacijenta.

Lep osmeh

Ispravljanje estetskih i funkcionalnih nepravilnosti ortodontskom terapijom je veoma važno za uspostavljanje adekvatnih funkcija i lepog osmeha, čime se stiče neophodno samopouzdanje i podiže kvalitet života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima