DIJABETIČARI U POSEBNOM RIZIKU: Posle plivanja dobro osušite uši

V. N.

22. 08. 2022. u 19:50

ZAOSTAJANjE malo vode u uvu posle kupanja može da uzrokuje pojavu infekcije spoljašnjeg slušnog hodnika.

ДИЈАБЕТИЧАРИ У ПОСЕБНОМ РИЗИКУ: После пливања добро осушите уши

Foto: Shutterstock

Ovaj problem se dešava najčešći leti, zbog kupanja u moru ili bazenu, a poznat je kao "plivačko uvo". U hladnijem periodu godine od njega najčešće pate oni koji se profesionalno bave vodenim sportovima.

- Do infekcije dolazi zbog razvoja bakterija u spoljašnjem slušnom hodniku nakon što u njemu zaostane voda - kaže dr Svetlana Valjarević iz službe ORL KBC "Zemun". - Moguće je da se na bakterijsku infekciju nadoveže i gljivična, ili da voda uzrokuje samo pojavu gljivica.

Ukoliko je koža uva iziritirana upotrebom štapića za čišćenje, bakterije i gljivice se lakše razmnožavaju. Razlog tome, kako objašnjava naša sagovornica, jeste to što se ovom vrstom higijene uklanja tanak vodootporan sloj ušne masti koja ima ulogu u odbrani od mikroorganizama.

Inače, sva stanja u kojima je koža spoljašnjeg hodnika istanjena ili iziritirana predstavljaju "dobru podlogu" za upalu uva. Takva stanja su alergije, seboroični i atopijski dermatitis i druga kožna oboljenja. Posebno rizična grupa su oboleli od šećerne bolesti.

Foto: Privatna arhiva

dr Svetlana Valjarević

- Tegobe počinju sa osećajem svraba i zapušenosti uva - kaže dr Valjarević. - Dodirivanje uva je neprijatno, a potom i bolno. S napredovanjem infekcije, bol se pojačava, otok kože uva je sve veći, limfni čvorovi na vratu mogu da se povećaju, a moguća je i pojava povišene telesne temperature.

Da bi se odredila neophodna terapija, najpre se uzima bris. Blaže upale leče se kapima ili gazom sa antibiotikom i/ili antimikotikom, od 10 do 14 dana. Agresivne forme ove bolesti kod pacijenata sa dijabetesom leče se u bolničkim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!