DIJABETIČARI, PAZITE KAKO JEDETE: Ograničeno vreme obroka snižava šećer u krvi

V. N.

16. 08. 2022. u 09:50

GRUPA naučnika iz Holandije sprovela je istraživanje čiji rezultati su pokazali kako plan ishrane u trajanju od 10 sati tokom dana pomaže u snižavanju šećera u krvi kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.

ДИЈАБЕТИЧАРИ, ПАЗИТЕ КАКО ЈЕДЕТЕ: Ограничено време оброка снижава шећер у крви

Foto Shutterstock

Istraživači navode da praćenje vremenski ograničenog protokola ishrane može da dovede do pozitivnog dejstva kod osoba obolelih od šećerne bolesti tipa 2. Dnevni režim ishrane u trajanju od 10 sati tokom tri nedelje smanjuje nivo glukoze i produžava vreme provedeno u normalnom opsegu šećera u krvi kod odraslih sa dijabetesom tipa 2, ističu naučnici sa Univerziteta u Mastrihtu.

Autori studije sproveli su eksperiment tako što su grupu od 14 osoba sa dijabetesom tipa 2, starosti između 50 i 75 godina, podelili u dve grupe. Tokom eksperimenta u trajanju od tri nedelje, prva grupa je ograničavala svoje sate konzumiranja hrane na deset sati, dok je druga grupa konzumirala hranu bez vremenskog ograničenja.

Rezultati eksperimenta pokazali su da je ograničavanje perioda konzumiranja hrane dovelo do smanjenja količine šećera u krvi.

Ovo doprinosi novim dokazima da duži period bez jela, poznat kao ishrana ograničena na vreme, može da koristi nekim ljudima sa određenim metaboličkim zdravstvenim stanjima, rekla je dr Lusi Cejmbers.

Foto: Free Images Pixabay

Dijabetes tipa 2, često nazivan i "dijabetesom odraslih", je česta bolest kod koje dolazi do nesposobnosti organizma da na pravi način iskoristi šećer i insulin, supstancu koju proizvodi pankreas kako bi se smanjio nivo šećera u krvi nakon obroka.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IBRINA HELENA Lepa plavuša deceniju starija od njega - nije tipična žena fudbalera: Videla sam zlatan sat i veliki nos (FOTO)